BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

YAŞ'a damga vuran Ramazan ayarı

YAŞ ilk gün çalışmalarını tamamladı. YAŞ topalntısına Ramazan protokolü damga vurdu.

Abone ol

Yüksek Askeri Şura, 'tutuklu generaller'le ilgili tartışmalar ve Suriye krizinin gölgesinde çalışmalarına başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Şura'nın ilk gününe, 'Ramazan' ve 'tutuklu generaller' nedeniyle yansıyan görüntüler damga vurdu.

Genelkurmay Karargahı'nda Çakmak Salonu'ndaki saat 10.45'te başlayan toplantı 17.00'de sona erdi. Erdoğan, toplantının sabahki bölümüne katıldı. Şura'da terfi, atama ve emeklilik işlemleriyle birlikte, Suriye'deki gelişmeler ve terörle mücadele konularının da masaya yatırıldığı belirtiliyor. İşte, Şura'nın ilk gününden yansıyanlar...

SICAK HAVA AYARI:

YAŞ'a damga vuran ilk detay, Ramazan ve sıcak ayarı oldu. Teamüllere göre YAŞ üyeleri, ilk gün öğleye kadar toplantılarını yapıyor, ardından Anıtkabir'i ziyaret ediyordu. Bu yıl ise toplantılar başlamadan Anıtkabir programı gerçekleştirildi. Böylece oruçlu Şura üyelerinin, öğle sıcağından etkilenmemeleri sağlandı.

RAMAZAN AYARI:

YAŞ toplantıları geçen yıl da Ramazan ayına rastlamasına karşın, masadaki su şişeleri ve bardaklar dikkat çekmişti. Ancak bu yıl masada su şişelerinin olmadığı görüldü. Geleneksel öğle yemeği de iftara ertelendi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Şura üyelerine iftar verdi.

KOMUTANLAR İKİ EKSİK!

YAŞ, çalışmalarına iki eksikle başladı. Tutuklu YAŞ Üyesi Org. Bilgin Balanlı ile GATA'da tedavisi süren ve hakkında tutuklama kararı bulunan EDOK Komutanı Org. Nusret Taşdeler, Şura'ya katılmadı. Geçen yılın aksine, Şura masasında onlara koltuk ayrılmadığı görüldü.

BAŞBAKAN TEK OTURDU:

Yeni uygulama çerçevesinde Başbakan YAŞ masasının başında yine tek olarak yerini aldı. Sağında Genelkurmay Başkanı Org. Özel, solunda da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz oturdu.

GÜNER EMEKLİYE AYRILIYOR:

Şura'da gözlerin odaklandığı isimlerden biri de, emekliye ayrılacak tek 'orgeneral' olarak gösterilen Harp Akademileri Komutanı Aslan Güner oldu. Bu yıl Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarında herhangi bir değişiklik beklenmiyor.

40 GENERALE YA TEMDİT YA EMEKLİLİK:

Şura'da gözlerin odaklandığı dosyalar ise 'tutuklu' durumdaki general ve amirallere ait. Bu durumdaki 40 general ve amiralden, en az yarısının emekli edileceği belirtiliyor. Önceliğin ise daha önce temdit alanlara verileceği ifade ediliyor. Tutuklu komutanlar, yasa gereği terfi edemiyor. Tutukluluk durumları nedeniyle görev başında bulunamayan YAŞ üyeleri Orgeneraller Balanlı ve Taşdeler'in durumları da değerlendirilecek.

İHRAÇ OLACAK MI?:

YAŞ toplantıları cuma akşamına kadar sürecek. Kararlar ise cumartesi günü Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak. Bu Şura'da ihraç çıkıp çıkmayacağı da cumartesi günü netleşmiş olacak.

YAŞ'A KATILAN İSİMLER
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
l Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel
l Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz
l Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu,
l Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Murat Bilgel,
l Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten,
l Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu,
l Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Hulusi Akar,
l 1. Ordu Komutanı Org. Yalçın Ataman,
l 2. Ordu Komutanı Org. Servet Yörük,
l 3. Ordu Komutanı Org. Ahmet Turmuş,
l Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay
l Donanma Komutanı Ora. Nusret Güner
l EDOK Komutanı Org. Nusret Taşdeler ve YAŞ Üyesi Org. Bilgin Balanlı tutukluluk durumu nedeniyle katılamadı