BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

3 Semavi dinin temsilcileri iftarda buluştu

Hatay'da 3 semavi dinin temsilcileri iftar yemeğinde aynı sofrada buluştu.

Abone ol

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Oteli'ndeki yemekte yaptığı konuşmada, Hatay halkının, sevgisinin ve gücünün farkında olan insanlardan oluştuğunu kaydetti.

Lekesiz, insan kalbinin başkasını sevmekle eskimediğini, yorulmadığını, aksine sevmek ve sevgisini paylaşmakla kalbin huzur ve mutlulukla dolduğunu belirtti.

AMACIMIZ KARDEŞLİĞİ AHLAK HALİNE GETİRMEK

Kardeşlik bağlarının her zamankinden daha sıkı şekilde perçinlenmesi için en güzel ve kolay reçetenin, samimi ve karşılıksız sevgiyi yaymak olduğunu vurgulayan Lekesiz, şöyle devam etti:

''Asıl amacımız, kardeşliği ve kardeşçe yaşamayı bir söylem ve sohbet konusu olmaktan çıkararak, bir ahlak ve hayat anlayışı haline getirmektir. Birçok konuda olduğu gibi sevgi ve kardeşlik konusunda da dünyaya örnek gösterilen Hatay'da yaşayan bireyler olarak, asırlardır hiç kimsenin telkinine, tavsiyesine ihtiyaç duymadan yaşaya geldiğimiz kardeşlik ve sevgi iklimini canlı tutmaya ve gençlerimize ve daha güçlü bir şekilde bırakmaya mecburuz. Zira bilgelik çağında söyleyeceği çok sözü olan bir iliz ve geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin bu konuda bizlerden edineceği çok zengin kültürel bir birikim söz konusu.''

TEMENNİMİZ SURİYELİLERİN GERİ DÖNMESİ

Kendileri için öncelikli konunun, vatandaşların huzur ve güvenliği olduğunun altını çizen Lekesiz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Allah kimseyi kimseye muhtaç etmesin. Bizim büyüklüğümüze ve insanlık anlayışımıza yakışan, misafirlerimizin durumunu anlamak ve bu süreci bu anlayış içerisinde yönetmektir. Diğer yandan ise bizim için öncelikli konu, vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliğidir. Hiçbir şekilde kanunlara muhalefet edenlere göz yumulmaz ve vatandaşlarımızın hukukunun çiğnenmesine izin verilmez. Belirtmek isterim ki, ilimiz sınırları içerisinde çadırkentler haricinde hiçbir yer Suriyeliler için özel olarak tahsis edilmiş değildir. Temennimiz Suriyeli misafirlerimizin olayların en kısa sürede son bulması ve herkesin ülkesine en kısa zamanda geri dönmesidir.''

İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, Hatay'da Hristiyan'ı, Yahudi'si, Alevi'si ve Sünnisi'nin kendileri için fark etmediğini, her gün kucaklaştıklarını, Hatay'da kardeşlik ve birlikteliğin tüm dünyanın görmesi gereken bir güzellik olduğunu belirtti.

Alevi Cemaati Temsilcisi Nasrettin Eskiocak, Hatay'da yüzyıllardır süre gelen hoşgörü kardeşlik ve huzur ortamının artarak devam etmesini ve bütün insanlara örnek olmasını temenni etti.

Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, kültürün, insanın, sevginin, barışın ve toplumsal uzlaşmanın ve medeniyetlerin buluştuğu kentin Antakya olduğunu söyledi.

Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu, Ramazan'ın tüm insanlığa barış, huzur ve hoşgörü getirmesini diledi.

Ermeni Cemaati adına konuşan Cem Çapar, Hatay'da farklı kültürlere, dinlere mensup insanların Ramazan sofrasında bir araya geldiklerini ve aynı amaç için bu sofrada çorbalarına kaşık daldırdıklarını ifade etti.

330 SURİYELİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç da Hataylıların geçmişten ders çıkararak daima ileriye bakma yeteneğine sahip, birlik ve beraberlik lezzetini almış fedakar insanlar olduğunu belirtti.

Kılıç, Türk milletinin tarih boyunca en zor şartlarda bile kendine sığınanları hiçbir dönemde geri çevirmediğini ve bunlardan birinin Türkiye'de bulunan Suriyeli misafirlerin olduğunu ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:

''Suriyedeki iç karışıklık nedeniyle ülkemize sığınan Suriyeliler, tamamen insani gerekçelerle çadır kentlerde geçici olarak misafir edilmekte ve insani ihtiyaçları karşılanmaktadır. Zaman zaman içerisinde bulundukları psikolojik ortamın, dar alanda toplu olarak yaşamanın etkilerinden de kaynaklanan bazı asayişe müessir olaylara karıştıkları görülmektedir. Suriyelilerin Hatay'da misafir edilmeye başlandığı günden bugüne kadar gerek çadır kentler içerisinde gerek hastanelerde, gerekse de sokakta olmak üzere karıştıkları olayların toplamı 145 olup, bu olaylarla ilgili olarak 330 Suriyeli hakkında işlem yapılarak, adli mercilere sevk edilmiştir. Bu konuda talimatlarımız ve hassasiyetimiz dolayısıyla kamu düzeninin sağlanması vatandaşımızın huzur ve güveni için misafir veya kendi vatandaşlarımız olduğuna bakılmaksızın, gerek polis teşkilatı gerekse de jandarma teşkilatımız tarafından kararlılıkla sürdürülecektir.''

İftara, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder de katıldı.