BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Putin’den ilginç çıkış

Putin, NATO intikal merkezinin kurulacağı Ulyanovsk kentinde Hava İndirme Birliklerini ziyaretinde konuştu.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Afganistan’da güven ve istikrar ortamını sağlamak amacı ile operasyon yapan NATO’ya yardım etmesi gerektiğini söyledi.

NATO intikal merkezinin kurulacağı Ulyanovsk kentinde Hava İndirme Birliklerini ziyaretinde konuşan Putin, “NATO Afganistan’da varlığını sürdürüyor. Biz onlara yardımcı olmalıyız ve onlar orada savaşabilmeli. Bu bizim çıkarımıza. Güney sınırlarımızın güvende olması yararımıza” dedi.

Afganistan’da tansiyonun hala yüksek olduğunu, mevcut Afgan liderlerin durumu kontrol etmelerinin imkansız olduğuna değinen Rus lider, “NATO şimdi bölgede kontrolü sağlıyor. Onların yardıma ihtiyacı var. Oraya tekrar gidip savaşmak bizim açımızdan doğru değil. Bu yüzden onlar orada kalmalı ve savaşmalı. Biz çocuklarımızı tehlikeye atmak istemiyoruz. Buna dahil olmak gerekirse, onların bunu yapacağını da biliyorum… Bu bizim NATO’ya destek gerekçemiz” değerlendirmesinde bulundu.

NATO’ya lojistik destek yolları açısından yardımcı olmanın Rusya’nın çıkarına olduğuna işaret eden Rus lider, “NATO, Sovyetler Birliği’ni tehdit olarak görüyordu. Varşova Paktı kuruldu ve iki blok birbirine karşı oldu. Şimdi ikili sistem tarihte kaldı. Bazı nedenlerle NATO orada duruyor. Ben kesinlikle Soğuk Savaş kalıntısı olarak görüyorum. Onlar görev yapmak için her yerde iş, düşman arıyor. Bu (Afganistan) iyi bir örnek bunu yapmaları için. Bu yüzden onlara yardım ediyoruz. Akıllıca hareket ettiğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Rusya ve NATO arasındaki ilişkilerin karşılıklı çıkar ve saygı esasına dayalı olması gerektiğini de ifade eden Putin şu şekilde devam etti: “Afganistan el ele çalışacağımız yer. Korsanlara karşı da birlikte çalıştık. Terör ve organize suçlara karşı da ortak mücadele ediyoruz. NATO’ya işlerini yapmaları için izin verelim. Ancak, bunların her birinde bizim kendi ulusal çıkarlarımızı gözetmemiz gerekiyor.”

Ulyanovsk bölgesinde Afganistan operasyonları için geçiş merkezine izin veren Rusya, Afganistan’da kullanılmak üzere Pentagon’a 367,5 milyon dolar değerinde 21 adet Mi-17V5 saldırı helikopteri satış anlaşması imzaladı.

Hava indirme birliğinde askerlerin eğitimlerini yakından izleyen Rusya lideri, II. Dünya Savaşı’nda yaşamını yitiren askerler anısına dikilen anıta çelenk bıraktı. Tören öncesi din adamlarının askerleri kutsaması dikkat çekti.