BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

YAŞ toplantısında terfiler kapıda

Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Toplantısının birinci gününde bazı komutanların emekliliği kesinleşti. Yeni terfiler gün sayıyor.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Karargahı'nda toplanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ), birinci gününde Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon'un emekliliğini kesinleştirdi. Emekli olan komutanların yerine sırasıyla Oramiral Yener Karahanoğlu, Orgeneral Faruk Cömert ve Orgeneral İlker Başbuğ getirildi.

Çakmak Salonu'nda saat 10:00'da başlayan Şura toplantısının sabahki bölümünde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, kısa bir sunuş yaptı. Özkök'ün sunuşundan sonra ilk olarak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in durumu ele alındı.

Örnek'in emekliliğinin kesinleşmesinden sonra Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, birer teşekkür konuşması yaptı. Şura, emekli olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in yerine Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'nun getirilmesini kararlaştırdı.

HKK'ye cömert

Oramiral Örnek'ten sonra sıra Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na (HKK) geldi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın da emekliliğini onaylayan Şura, yerine, teamül gereği Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert'i atadı. Erdoğan ve Özkök, Fırtına'ya da hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

İlk önce 1. Ordu

Yüksek Askeri Şura daha sonra son dönem özellikle Kıbrıs ve PKK konusundaki sert çıkışları ile tanınan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon'un durumunu ele aldı. Orgeneral Tolon emekliliğe sevk edildi. Tolon'un yerine ise Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ getirildi.

Teamüle göre Orgeneral Başbuğ, 1. Ordu'daki görevinden sonra gelecek yıl Kara Kuvvetleri Komutanı olacak. 2 yıl bu görevi yürütecek olan Orgeneral Başbuğ'un, 2008 yılında Genelkurmay Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı görevini 4 yıl yürütecek.

Üç korgenerale terfi

YAŞ, ayrıca 116 general ve amiralin durumlarını da görüştü. Bu yıl, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nden birer korgeneral orgeneral rütbesine terfi edecek.

45 general ve amiralin kadrosuzluktan emekliye ayrılması, 40 generalin ise, rütbe bekleme sürelerinin birer yıl uzatılması bekleniyor. TSK'da 45 albay da general ve amiral rütbesine terfi edecek. Bu sene her yıl olduğu gibi en fazla terfi ve tayin Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) bünyesinde yapılacak.

4 gün sürecek

Başbakan Erdoğan ile YAŞ üyeleri öğle saatlerinde Anıtkabir'i ziyaret etti. Ziyaret öncesi ve sırasında Anıtkabir'de yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı dikkat çekti. Şura üyeleri, üzerinde 'YAŞ üyeleri' yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk eşliğinde, Aslanlı Yol'dan yürüyerek, Atatürk'ün mozalesine geldi. Çelengin bırakılmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu. Başbakan Erdoğan Özel Defteri'ni de imzaladı. YAŞ toplantısı, perşembe günü sona erecek. Şurada alınan kararlar, Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından açıklanacak.

BAŞBAKAN ERDOĞAN BAŞKANLIK EDİYOR

Her yıl Ağustos ve Aralık aylarında toplanan YAŞ'a başbakan başkanlık ediyor. Başbakan'ın dışında şuranın diğer sivil üyesi, Milli Savunma Bakanı. Şura'nın geri kalan tüm üyeleri asker. Buna göre dün çalışmalarına başlayan Şura, şu isimlerden oluştu:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, emekliye ayrılacak olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, emekli olacak olan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Orhan Yöney, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert ile Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral İsmail Koçman.

Kaynak: www.aksam.com.tr

ter