BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,64
HABER /  GÜNCEL

YAŞ toplantısı başladı

Dört gün sürmesi beklenen YAŞ toplantıları Başbakan Erdoğan başkanlığında başladı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri, Anıtkabir’i ziyaretinin ardından ilk toplantısına başladı. YAŞ'a ilk kez bir koramiral katılıyor.

Genelkurmay Başkanlığı karargahında saat 10.30 sıralarında bir araya gelen YAŞ üyeleri, 4 gün sürecek toplantılarda terfi ve atamaları görüşecek.

Toplantı öncesi basın mensuplarının bir süre görüntü ve fotoğraf çekmesine izin verildi.

İKİ ÜYE TUTUKLU

Toplantı; YAŞ'ın üye sayısının 2 eksiği ile yapılıyor. Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner, bu yılın başında emeklilik dilekçesi vererek görevinden ayrılmıştı. Güner'in yerine toplantıya Donanma Komutan Vekili Koramiral Bülent Bostanoğlu katıldı. YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler ile Orgeneral Bilgin Balanlı ise tutuklu olmaları nedeniyle toplantıya katılamadı. Şurada, Balanlı ile Taşdeler'in emekliliğe sevkedilmeleri bekleniyor.

yas-2013-toplanti.jpg

3 kuvvet komutanı emekli olacak

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten'in 30 Ağustos tarihi itibariyle emekli olması bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun atanma ihtimali yüksek. Bu durumda 2015'te Kalyoncu'nun genelkurmay başkanı olmasının da yolu açılacak. Bir diğer deyişle bu yıl TSK'nın üç kuvvetini oluşturan kara, deniz ve hava kuvvetinin yanısıra jandarmanın da komutanları değişecek. Görev sürelerinin uzatılması olasılığı ise zayıf olarak görülüyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ise 2015 Ağustos'una kadar görevine devam edecek.

İNTERNETHABER'İN GÜNDEM HABERLERİ SAYFASINI GÖRDÜNÜZ MÜ?   

Terfiler görüşülecek

Toplantıda; general - amirallik için terfi sırasına giren kurmay albaylar ile bir üst türbeye terfi sırasına giren generallerin dosyaları ele alınacak. Ayrıca general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ile emeklilik işlemleri de toplantıda ele alınacak. YAŞ toplantısında kararlar salt çoğunluk ile alınıyor. Her YAŞ üyesinin eşit oy hakkı bulunuyor. Deniz Kuvvetleri'nde bu yıl oramiralliğe terfi ettirilecek koramiralin kim olacağı önem kazandı. Oramiralliğe terfi edecek koramiral, başka oramiral kalmadığı için şuranın ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak.

Donanma Komutanvekili Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu'nun oramiralliğe terfi ettirilerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesi üzerinde duruluyor.

Aynı şekilde Hava Kuvvetleri'nde de orgeneralliğe terfi edecek korgeneral, daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilecek. 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal ve Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Akın Öztürk'ün orgeneralliğe terfi etmesi ihtimali bulunuyor.

YAŞ ÜYELERİ:

YAŞ şu isimlerden oluşuyor:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Servet Yörük, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Donanma Komutan Vekili Koramiral Bülent Bostanoğlu. Orgeneral Balanlı ile Orgeneral Taşdeler, tutukluoldukları için toplantıya katılamadı.