BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yarım milyon kişi gezdi

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 14’üncüsü, diğer şehir ve kasabalarında ise 9’uncusu düzenlenen ‘‘Müzeler Gecesi’nde’’ yarım milyona yak...

Abone ol

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 14’üncüsü, diğer şehir ve kasabalarında ise 9’uncusu düzenlenen ‘‘Müzeler Gecesi’nde’’ yarım milyona yakın sanatsever gece saat 02.00’ye kadar müze gezdi.
Macaristan genelinde 450 müze ve sanat galerisinde 4 bin programın sunulduğu "Müzeler Gecesi" etkinliği kapsamında özellikle başkent Budapeşte’de ki müzelere gösterilen yoğun ilgi müze önlerinde izdiham yaşanmasına neden oldu. Macarlar, etkinlik kapsamında dün 18.00-02:00 saatlerinde 1200 forint (12 TL) vererek satın aldıkları tek bir biletle gece saat 02.00’ye kadar istedikleri müzeyi ya da müzeleri ziyaret etme fırsatı yakalarken, toplu taşıma araçlarını da ücretsiz kullandı. Müzeler Gecesi’nde başkent Budapeşte’nin Kahramanlar Meydanı’nda bulunan Macaristan Güzel Sanatlar Müzesi’ne yoğun ilgi gerçekten şaşırtıcıydı. Müzeye girebilmek için saatlerce kuyruk beklemeyi göze alan sabırlı Macarlar müzeye girdikten sonra oldukça mutlu göründüler.
Müze önündeki kuyrukta bekleyen Macar vatandaşları, yaklaşık 1 saattir kuyrukta beklediklerini, tek bir bilet alarak istedikleri müzeyi ziyaret etme fırsatını kendilerine sunan Macar devletine teşekkür ettiklerini ifade ettiler. Sadece müze önlerinde değil, müzelerin içinde de uzun kuyruklar oluşmasına rağmen, sıranın kendilerine gelmesini bekleyen Macar sanat severler, geçtiğimiz yıllarda müzeler gecesinde sabah saat 04.00’e kadar müzelerin açık olduğunu, bu yıl ki etkinliğin saat 02:00’de sona ermesinin kendilerini üzdüğünü dile getirdi.
Öte yandan; müzeler gecesi etkinliği çerçevesinde Budapeşte’de faaliyet gösteren Yunus Emre Kültür Enstitüsü de Türk kültürünü tanıtıcı çeşitli programlar düzenledi. Türk enstitüsü, Macar sanatseverlere Nasreddin Hoca, Dede Korkut masallarını Macarca olarak dinleyicilere sunarken, Ebru sanatının nasıl yapılacağını uygulamalı olarak Macarlarla paylaştı. Aynı zamanda Türkiye’nin dini ve kültürel zenginliğini yansıtan ‘‘Günışığını Paylaşmak’’ isimli fotoğraf sergisi de bu gece kapsamında Macar müze severlerle buluştu.
(İHA)