BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.394,85
HABER /  GÜNCEL

Kürt petrolünde büyük vurgun! Kimin cebi doldu?

Iraklı "Kürt petrolü 56 dolardan satılıyor, piyasada petrol 114 dolar" diyen Taraf yazarı Süleyman Yaşar "aradaki fark kime gidiyor" diye sordu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki petrol anlaşması uygulamaya girerken akıllardaki bazı soru işaretlerine de yanıt aranıyor. Taraf si yazarı Süleyman Yaşar, Kürt petrolünün üretim ve satış fiyatlarını paylaştığı yazısında çarpıcı bir soruyu gündeme taşıdı. Iraklı "Kürt petrolü 56 dolardan satılıyor, piyasada petrol 114 dolar" diyen Taraf yazarı "aradaki fark kime gidiyor" diye sordu.

İşte Süleyman Yaşar'ın yazısındaki ilgili bölüm:

KÜRT PETROLÜNDE RAKAMLAR NE DİYOR?

Bildiğiniz gibi Kuzey Irak’ta 55 milyar varil ham petrol rezervi var. Bu rezerv miktarı Irak toplam rezervinin yarısına eşit oluyor. Ve bu önemli petrol bölgesinde yer alan Musul’u IŞİD’in ele geçirmesinin ardından Peşmergeler, Kerkük’ün petrol üretim bölgelerine el koydu. İşte şimdi bu petrol de Türkiye üzerinden küresel piyasalara pazarlanmaya başlandı. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın verdiği bilgiye göre Ceyhan’da Kürt petrolü için 12 depolama tankı ayrıldı. Bu tanklarda 2,3 milyon varil petrol birikti. Yine Bakan Yıldız’ın verdiği bilgiye göre Kürt bölgesinden Ceyhan’a günde 100 bin ile 120 bin varil arasında petrol gönderiliyor.
 
ARADAKİ FARK KİMİN CEBİNE GİRİYOR?
 
Kürt petrolünün varili 56 dolardan satıldığıileri sürülüyor. Tabii bu fiyat Irak merkezî yönetimini rahatsız ediyor. Bağdat yetkilileri ve Irak petrol pazarlama şirketi SOMO, Kürt yönetiminin petrolü 56 dolardan satmasının Irak’ın bir ayda 1,2 milyar dolar gelir kaybına neden olduğunu ileri sürüyor. İşte bu nedenle Irak Hükümeti, bu işe aracılık ettiği gerekçesiyle Türkiye aleyhine Paris’te Uluslararası Ticaret Odası’nda yasal süreç başlattı.
 
Şimdi gelelim asıl soruya “Peki petrolün varili piyasada 114 dolardan işlem gördüğüne göre Kürt petrolü 56 dolardan satılınca aradaki fark kimin cebine gidiyor?” Bu sorunun cevabı henüz ortada yok.