BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,78
ALTIN 2.400,59
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Irak’ta petrol sorunu büyüyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul’u ele geçirmesinin ardından bölgede baş gösteren akaryakıt sıkıntısı giderek büyüyor. Yüzlerce...

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul’u ele geçirmesinin ardından bölgede baş gösteren akaryakıt sıkıntısı giderek büyüyor. Yüzlerce araç sınırlı miktarda verilen yakıtlardan alabilmek için saatlerce sıra bekliyor.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul’u ele geçirmesinin ardından işlenmiş petrol ihtiyacını karşılayan rafinerilerinden bazılarının üretimi durdurması yakıt sıkıntısının artmasına neden oldu. IŞİD saldırılarının ardından Erbil’de sadece belirli istasyonlara dağıtılmaya başlanan yakıttan alabilmek için halk petrol istasyonları önünde saatlerce beklemek zorunda kalıyor. İlk günlerde 15-20 araç arasında değişen kuyruğun şimdi sonu görülmüyor. Kısa süre içinde sorunun çözüleceğini umduğunu belirten akaryakıt istasyonu sahipleri, "Bugün oluşan sıranın yarın olup olmayacağını bilemeyiz. Şu anda bu sorunun ne zaman çözüleceğini biz de bilmiyoruz. Ancak bu kadar sıra oluşmasının nedeni sadece akaryakıt yokluğundan kaynaklanmıyor. Özellikle taksiciler günde 4-5 kez yakıt almak için sıraya giriyorlar. Bizden normal fiyatına yakıt alıp daha pahalıya satıyorlar. Bunun için sürekli kuyruğa giriyorlar" diyerek taksicileri suçladı.
Saatlerce sıra beklemekten bıktıklarını belirten sürücüler Kürt yetkililerine seslenerek akaryakıt sorununu çözmelerini istedi. Sürücüler, "Bu sorun bir an önce çözülmelidir. Birçok petrol istasyonu olmasına rağmen sadece birkaçından yakıt alabiliyoruz. Diğerleri kapatmış. Benzin var ama açık petrol istasyonu çok az" dediler.
Bazı sürücüler de taksicileri suçlayarak, "Yakıt alıp eve depoluyorlar. Sonra tekrar gelip sıraya giriyorlar" diyerek sitem ettiler.
Erbil şehir merkezinde 20 istasyonda 24 saat yakıt satılırken diğer istasyonlarda ise belli saatlerde satış yapılıyor. Bu arada IŞİD tehdidinden dolayı Kerkük civarındaki petrol kuyularından yakıt çıkartılamadığı bölgeye yakıtın Erbil’den gittiği öğrenildi.
(İHA)