BIST 10.086
DOLAR 32,31
EURO 34,63
ALTIN 2.411,98
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay ve Anayasama Mahkemesi yeni başkanı kim kritik seçim

Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi yeni başkanı kim olacak? Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi yeni başkanı için bugün sandık başında.

Abone ol

Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi yeni başkanı kim olacak?

ANAYASA MAHKEMESİ YENİ BAŞKANI ZÜHTÜ ARSLAN KİMDİR? AK PARTİ'NİN İSTEDİĞİ ADAY ZÜHTÜ ARSLAN

Anayasa Mahkemesi yeni başkanı bugün saat 10.00'da başlayacak seçimle belirlenecek. Yargıtay yeni başkanı ise saat 09.30'da seçmek için sandık başına gidiyor.

YARGITAY YENİ BAŞKANI İSMAİL RÜŞTÜ CİRİT KİMDİR? ERDOĞAN'I AKLAYAN HAKİM İSMAİL RÜŞTÜ CİRİT

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın yaş haddinden emekliye ayrılmaları nedeniyle bugün Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'da başkanlık seçimleri yapılacak.

13 MART'TA GÖREVİ BIRAKACAK

Adı sık sık siyasi polemiklere konu olan Anayasa Mahkmesi Başkanı Haşim Kılıç görevi 13 Mart'ta yeni Anayasa Mahkemesi Başkanı'na bırakacak.

Seçimlere ilişkin Anayasa Mahkemesi internet sitesinde yer alan duyuruda, "Anayasa'nın ve Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ilgili maddeleri uyarınca bugün saat 10.00'da başkan seçimi yapılacak" denildi.

Başkan, Genel Kurul tarafından üyeler arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla dört yıl için seçiliyor.

ANAYASA MAHKEMESİ YENİ BAŞKANI HANGİSİ OLACAK?

Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı olmaya en yakın iki isim  başkanvekili Serruh Kaleli ve hükümetin desteklediği üye Zühtü Arslan.

anayasa-mahkemesi-yeni-baskani-kim-serruh-kaleli-.jpg  Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Serruh Kaleli

Serruh Kaleli’yi, Haşim Kılıç da dahil toplamda 6 üye desteklerken üye Zühtü Arslan’ı ise 9 üyenin desteğini aldığı kulislerde konuşuluyor.
anayasa-mahkemesi-yeni-baskani-kim-zuhtu-arslan.jpg  Anayasa Mahkemesi üyesi Zühtü Arslan

YARGITAY YENİ BAŞKANI KİM OLACAK? 

Yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan'ın yerine, Yargıtay Birinci Başkanlığı seçimi için oy verme işlemi saat 09.30'da başladı.

Seçimde, 3. Ceza Dairesi Başkanı Erdal Gökçen, 20. Hukuk Dairesi Başkanı Feyzi Altınok, 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 6. Ceza Dairesi Üyesi Ali Suat Ertosun ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ekmekçi yarışıyor.

Yargıtay Başkanı seçilebilmek için üye sayısının salt çoğunluğu olan 259 oya ulaşmak gerekiyor. İlk üç turda adaylardan biri yeterli çoğunluğu sağlayamazsa üçüncü turda en çok oyu alan 2 aday dördüncü ve beşinci turda yarışacak. Bu turlarda da sonuç alınmazsa yeniden başa dönülerek turlara devam edilecek.

ALİ ALKAN'DAN VEDA MESAJI

Yargıtay Başkanı Ali Alkan dün yaş haddinden emekliye ayrıldı. Alkan, Yargıtay’da düzenlenen veda töreninde, yargının 1970’li yıllardan bu yana en önemli sorununun iş yükü ve yargı bağımsızlığı olduğunu vurguladı. Yargı bağımsızlığı konusundaki yakınmaların 40 yıl önce de yapıldığını belirten Alkan, 2014’e ait AB konularına 23 sayfalık eleştiride bulunulmasının, AB’deki ileri demokrasiye ulaşılmasının çok zaman alınacağını gösterdiğini kaydetti. Alkan, “Yargımız bulunduğu yeri hak etmiyor” dedi.

CÜPPEYİ ÇIKARSINLAR

Alkan, hâkimlerin kararları ile konuşması gerektiği ilkesinden hareketle mecbur kalmadıkça konuşmadığını belirterek, "Bütün arkadaşlarımın olduğu gibi ne kimseden korkum vardı ne de gelecek beklentim. Korktuğu ve beklentisi olduğu için doğru olduğunu bildiği kararı veremeyenler hemen cüppelerini çıkarıp görevlerini bırakmalıdır” dedi.