BIST 10.037
DOLAR 32,26
EURO 34,84
ALTIN 2.433,17
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay tüm suçu hükümete yıktı!

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, canlı yayında 102. Madde Tahliyeleri'yle ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, aralarında Hizbullah lideri ve üyelerinin de bulunduğu olaylı tahliyelerden sonra Yargıtay'a yöneltilen eleştirilere rakamlar ve tarihlerle yanıt verdi. 

Yargıtay'a gelen dosya sayısının 5 yılda 750 binden 1 milyon 800 bine yükseldiğini açıklayan Gerçeker, hükümete "Yargıyı siyasi meta haline getirmeyin" mesajını gönderdi.

Gerçeker, Yargıtay'ın İlhan Cihaner ve Mehmet Haberal'ın dosyalarını kısa sürede karara bağlamasına karşın tahliye dosyalarını bağlamaması yönündeki eleştirilere ise "Burada gecikme sözkonusu değildir. Buradaki durum fiili imkansızlıktır. Yargıtay daireleri sağlıklı çalışamıyor." dedi.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, CMK'nın 102'nci maddesi uyarınca yapılan tahliyelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Gerçeker, toplantıdaki konuşmasında öne çıkan bölümler ise şöyle :

BAKAN ERGİN'DEN JET YANIT
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den Gerçek'e yanıt geldi. Okumak için bu linki tıklayın


HUZURSUZLUK DUYUYORUM

"Bizim amacımız bugün içinde bulunduğumuz durumu kamuoyuna bütün gerçek yönleriyle birlikte aktarabilmektir. Bu sorun ortaya çıktığında arkadaşlarımdan bilgi aldım. Bizi en çok üzen nokta şudur: Buradaki bütün arkadaşlarımızın nasıl fedakârca çalıştıklarını hastalıklarında bile rapor almadan görevlerini yapmanın arzusu içinde olduğunu bildiğim için eleştirilerden huzursuzluk duyuyorum. Adalet hizmeti iyi yürümüyor, bir takım yerlerinde tıkanıklıklar var tabii ki. Önemli olan mazeret bulmak değil, çare üretmektir. Bu çareyi nasıl bulabiliriz, aslında bunu tartışmak lâzım. Ben haklıyım sen haklısın demekle hiçbir yere varılmıyor... "

"2010'DA 1 MİLYON 869 BİN DOSYA"

"2005 yılındaki iş sayımız ne, 2010 yılında ne olmuş? Kadromuzda bir değişiklik yok. Elimde istatistikler var. 2005'te toplam 724 bin dosya sirkülasyonu var. 2010 yılında 1 milyon 892 bin. Aynı personelle aynı sayıyla arkadaşlarımız fedakârca çalışmasalardı bu sayıya ulaşmak mümkün müydü? Olayın genelini görelim."

İSTİNAF MAHKEMESİ ŞART

"Sorunlar tabii hep birbirine bağlı. Bu sorunlar niye oldu? Hakim sayısı bakımında en geri ülkeyiz. Avrupa standartlarına ulaştırılması gerekiyor hakim savcı sayımızın yoksa mahkemelerin yetişmesi mümkün değil. Her taraf dosya dolu gördünüz, bina sorunumuzu halletmeye çalıştık. Bir takım talihsizlikler onu da sağlamamızı engelledi. Ben orada kimseyi suçlamıyorum. O gün öyle bugün böyle söyledik diye bir şey de yok. Bugün diyorum ki bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirileceğini söylüyorlar. Eğer BAM'ler faaliyete geçirilecekse daire sayısının arttırılmasıın bir anlamı yok. Arkadaşlar fedakârlık yaparak bu birikimi 2-3 senede hallederler. Büyük oranda sayı azalacak. O zaman da biz yüksek mahkeme gibi iş yapacağız. Elbette ki dosyaları incelemek zorundayız bu da çok zamanını alıyor Yagrıtay'ın. Temyiz görevi görüyor çünkü. İdare mahkemeleri kurulduğunda onlar temyiz görevi görecek, yargıtay içtihad mahkemesi olarak görev yapacak. Dünyanın hiçbir yerinde istinaf mahkemesi olmayan ülke yok. Biz bu konuda çok geç kaldık. Ben hiçbir zaman bunu dile getirmedim. Benden önceki arkadaşlarımız bunun bir müddet ertelenmesi talebinde bulundular. Ama artık onlar geçti. Şuan BAM'lerin bir an önce açılması gerekiyor.



Hiçbir zaman yanlış olan bir şeyi kamuoyuna empoze etmeye çalışmam. Bir kurumun başkanı temsilcisi olarak benden başka hiç kimse demeç veremez. Ama bazı arkadaşlar var bazı şeyler yanlış anlaşılmasın diye izin verdim onlar da açıklama yaptılar."

HİZBULLAH DOSYASI 85 KLASÖR

"Bütün arkadaşlarımız dosyalar geldiğinde gerekli işlemleri yapmışlar. Duruşma gününü vermişler, tebligat vermişler, her dosyanın inceleme prosedürü vardır. Her dosya aynı şekilde incelenmez. 10 yıldan fazla ceza talep edilen davalarda incelemeli olarak duruşmayı yapmak zorundasınız. Taraflara tebligat çıkarmak durumundasınız, bu da birkaç gün alıyor. Somut olarak gündemde olduğu için bu dosyayla ilgili olarak bilgi vermek istiyorum. Başsavcılığa Eylül ayında gelmiş, 1 ayda tebligatlar hazırlanmış, 85 klasörlük dosyayı daireye göndermişler. 26 Ekim'de daireye gelmiş. Dosyanın kapağını açıp inceleyemezsiniz dava mahalline gidip incelemek lâzım.

Hizbullah dosyası 85 klasörlük bir dosya. öncelik verildiği için hemen tetkik hakimliğine gitti."

YARGIYI SİYASİ META HALİNE GETİRMEYİN!
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]


ELEŞTİRİLERE AÇIĞIM

"Arkadaşlarımızın bir ihmali olsa ilk başta ben karşı çıkarım ve bunlar yapılmamış derim. Ama yapılmayan hiçbir şey yok. Öncelikle bizim baktığımız şeyler tutuklu dosyaları, zaman aşımı olan dosyalardır, memur dosyalarıdır, açığa alınmış durumlarda. Mağduriyet olmasın diye bunlara her zaman öncelik verilir. Elbette ki bu kadar fedakârlıkla çalışılıyor, tüm dosyaları didik didik araştırıyorlar. 20 bin dosyayı bir iki günde nasıl bitirirsiniz? Akıl var mantık var. Her dosyanın içinde kendine göre değişik hacmi, kapasitesi var. Tüm bunları değerledirmek lâzım.

Ama önemli olan soruna çare bulabilmek. Adalet Bakanı'nın açıklamalarından bir öneri paketi olduğunu alıyoruz ama bize bir şey sorulmadı, bizden görüş istenmedi, bizim haberimiz yok. Belki tasarı haline gelince görüş sorarlar bilemiyorum."

"YARGI SİYASİ META HALİNE GETİRİLMESİN"

"Hiçbir zaman tepkileri, sızlanmaları normal değil diye karşılayamazsınız, insanların tepki göstermesi gayet doğaldır. Vatandaşın devletin beklediği haklarının teslim edilmesi, suçluların cezalandırılmasıdır. Bunların çaresini bulmak zorundayız. Bugünkü olanaklarımızla mümkün görünmüyor fakat bu.

Yargının, adalet sisteminin siyasi meta haline hiçbir zaman getirilmemesi gerekir. Bütün toplumun sorunu olduğu bilinciyle mutlaka acilen çözülmesi gerekir. Tüm kurum kuruluşlarıyla bu işe eğilinmesi, en iyi yargı sistemi en hızlı yargı sistemi nasıl olur bunun çarelerini aramalıyız. Yasal düzenleme gerekiyorsa yapmalıyız, atmamız gereken adımları atmalıyız.

1.8 MİLYON DOSYA

724 bin 477 sayısı 1 milyon 892 bin 299'a çıkmış. Bu korkunç bir şey, dünyanın hiçbir yerinde yok. Eleştiriye her zaman açığız, yanlış olan şeyler elbette ki eleştirilir. Ama bu esnada herkes elini vicdanına koysun, bütün bu koşullar karşısında çok iyi değerlendirsinler. Ben burada kendi adıma değil özveriyle çalışan arkadaşlarım adına konuşuyorum. Onların hakkı da yenmesin. Şimdi gidin bakın herkes görevinin başında. Bizim elimizden gelen bu, bundan ötesi artık siyasi iradenindir. Ne tedbir alınacaksa bir an önce alınmalıdır.

"HİZBULLAH DOSYASI 5 YIL ADLİ TIP'TA KALDI"

"Bu işi çözecek olan bu işte yükümlü olan kişilerdir. Kimseyle polemiğe girme durumunda değilim. Benim söylediklerim somut verilerdir. Bu altyapı sorunlarının şimdiye kadar halledilmesi gerekirdi.

Hizbullah dosyası 10 yılı geçmiş diyorlar. Yargıtay'a 5-6 ay önce geldiğine göre 9 buçuk ay mahalli mahkemede kalmış. Ama onları da suçlayamazsınız. Bu dosya Adli Tıp'ta 5 sene kalmış. 100 binin üzerinde dosya varmış. 1 sene sonrasına gün veriliyor. Sorunlarımız o kadar çok ki. Bunları halletmediğiniz sürece bunlar daha önemli sorunlara neden oluyor. Bu dosya Yargıtay'da 5-6 aylık mazisi olan bir dosya."

"EK BİNA İSTEDİK, CEVAP ALAMADIK"

"Askeri Yargıtay'da ben çalıştım. Ben bunları yaşamış bir insanım, adalet bu kadar kolay dağıtılmıyor. Gelen dosyanın altına imzayı atar verirsiniz, öyle olmaz. Adalet vicdanı gerektirir. O arkadaşımız gayet güzel görevini yerine getirmiş.

Önemli olan bu sorunun bir an önce çözümlenmesidir. Biz mesela ek bina verilmesi için de yazı yazdık ona da bugüne kadar bir cevap alamadık. Talihsizlikler uzadı, binalarımızı hiçbir zaman yapamadık."

"HİÇBİR DOSYADA GECİKME YOK"

"Hiçbir dosyada gecikme yok. Öncelik verilmesi gereken dosyalara zaten öncelik verilmiş. Dosyanın niteliğine dairenin iş yüküne göre bu süreler değişebilir. Ortaya çıkmış somut bir gecikme durumu yok. Öncelikli olanlar alınmış gereken yapılmış. Fiili imkânsızlıklar yüzünden aksamalar olmuş. İncelemeden dosyayı verirseniz hukuka aykırı bir iş olur. Onu zaten yapamayız.

Yargıtay daireleri bugün sağlıklı bir şekilde çalışmıyor zaten. Dosyaların kalması mağduriyetlerin uzamasını önlemek için arkadaşlarımız hızla çalışıyor. Normal bir düzeye geçersek belki 10 senede de bitmez. Bu hantal yapıdan çıkarsan 2-3 senede bitecek birikmiş dosyalar. Özellikle ceza davaları 5'te 1 oranına inecek bölge mahkemeleri açılırsa. Ama bu siyasi iradenin takdiridir, biz bunları daha önce de sunduk öneri olarak."