BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Yargı'dan Başbakan'a 'evet' oyu!

Referandum sürecinde, yargılık olan benzer iki konu yargı tarafından farklı değerlendirildi

Abone ol

3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Avukat Sedat Vural’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın referanduma yönelik "Hayır diyen darbecidir" sözleri nedeniyle referandumda "hayır" oyu kullananların kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle açtığı davayı reddetti.

Avukat Sedat Vural, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Eylül’de yapılan Anayasa referandumu öncesi söylediği "Hayır diyen darbecidir" sözleriyle kişilik haklarına saldırdığını savunarak, Başbakan Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırısının hukuka aykırılığının tespit edilmesini istemişti.

MAHKEME DAVAYI REDDETTİ-

Bugün davayı görüşen yerel mahkemede Başbakan Erdoğan’ın avukatının yaptığı savunmada, "Müvekkilimin sözleri basın yer aldığı gibi değildir. Müvekkilimin ayrıştırma gibi bir amacı yoktur" dedi. Erdoğan’ın avukatı davanın reddedilmesini talep etti. Talepleri karara bağlayan mahkeme heyeti davayı reddetti.

Bu karar üzerine Vural, yerel mahkemenin kararını Yargıtay’da temyiz edeceğini ve iç hukukun tükendiği takdirde davayı AİHM’ne taşıyacağını bildirdi.
evet
GÖKÇEK TAZMİNAT KAZANDI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bir panelde, "Anayasa referandumunda evet oyu kullananların gaflet, dalalet ve ihanet içinde olduğunu söyleyerek, kendisine hakaret ettiği" iddiasıyla Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Tansel Çölaşan aleyhine açtığı davada, 5 bin lira manevi tazminat kazandı.

Ankara 4. Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, Gökçek’in avukatı Fatih Atalay ile Çölaşan’ın avukatı Mutluhan Karagözoğlu katıldı.

Yargıç Eyüp Sarıcalar, Tansel Çölaşan tarafından, 12 Eylül referandumunda "evet" oyu kullananlarla ilgili olarak "gaflet, dalalet içinde olduklarına ilişkin" sözler söylediğini kaydederek, "Bu sözlerin, referandum öncesinde söylenmesi durumunda evet çağrısında bulunanlar ve evet oyu kullanılmasını isteyenler için eleştiri kabul edilebilecek ise de referandum sonucunda milli irade tecelli etmiş bulunduğundan söylenen sözlerin millet iradesini tahkir ve hakaret niteliğinde sözler olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

Sarıcalar, "Davacının Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı sıfatı bulunması nedeni ile Ankaralıları temsil makamında bulunduğundan millete ve Ankaralıların iradelerine yönelik hakaret niteliğindeki sözler konusunda aktif dava ehliyetinin bulunduğu sonucuna varıldı" dedi.

Avukat Karagözoğlu ise "yargıç Sarıcalar’ın beyanının ihsas-ı rey niteliğinde olduğunu" ileri sürerek, "Bu nedenle mahkeme hakimini reddetmek için süre talebinde bulunuyoruz. Ret dilekçesi de yazılı yapılmak zorundadır. Mahkemenin davadan el çekmesini talep ediyorum" diye konuştu.

Yargıç Eyüp Sarıcalar, söz konusu ifadelerin, mahkemenin kabul kararının gerekçesi olması nedeni ile davalının, hakimin reddine ilişkin dilekçe sunmaya yönelik talebinin reddine karar verdi.

Sarıcalar, davanın kabulüne karar vererek, Tansel Çölaşan’ın, Melih Gökçek’e 5 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti.