BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Yaramaz diye okuldan attılar!

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarına devam eden hiperaktivite bozukluğu olan çocukların okul hayatında problem yaşamaya devam ediyor.

Abone ol

Tüketici Şikayetlerini İzleme ve Değerlendirme Derneği (Şikayet Var Derneği) bir annenin “Yaramaz olduğu gerekçesi ile çocuğumun okuldan uzaklaştırıldı” iddiası üzerine tekrar gündeme getirdi. Şikayet üzerine ise Milli Eğitim Bakanlığı “Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHAB) olan öğrencilere destek eğitim hizmeti verilmektedir” açıklamasında bulundu.

Şikayetlerini İzleme ve Değerlendirme Derneği (Şikayet Var Derneği) kendilerine ulaştırılan bir şikayetten yola çıkarak hiperaktivite bozukluğu yaşayan öğrencilerin sorunlarını dile getirdi.

“Yaramaz Çocuğumun Kaydı Silindi”

Dernek yetkilileri, bir annenin kendilerine gönderdiği şikayet ile hiperaktivite problemi yaşayan çocuğunun okuldan uzaklaştırıldığını iddia etti. Nergiz Güleç, çocuğunun yaramaz olduğu için okuldan atılma gerekçesini şöyle açıkladı:

“İstanbul Gazi İlköğretim Okulu ana sınıfı öğrencisi olan çocuğum çok yaramaz olduğu gerekçesiyle okuldan kaydı silinerek uzaklaştırıldı. Velisi tarafından okul müdürüyle görüşülmesine rağmen öğrencinin kaydı tekrar yapılmadı.”

Bakanlık Hiperaktif Çocuklar İçin Özel İlgileniyor

Şikayet içerine Milli Eğitim Bakanlığı ise “İstanbul İli Sultangazi İlçesi Gazi İlköğretim Okulu Öğrencisi D** G**, velisi Nergiz Güleç’in okul müdürlüğüne 24.02.2011 tarihinde vermiş olduğu dilekçe ile çocuğunu okuldan almak istediğini beyan etmiştir. Bu isteği, okul müdürlüğünce uygun bulunarak öğrenicin kaydı verilmiş, e-okul siteminden de anasınıfı kaydı silinmiştir” açıklamasında bulundu.

Bakanlık, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHAB) olan öğrencilere yönelik ‘Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’ ve ilgili eğitim öğretim dairelerinin mevzuatında açıklandığını kaydetti. Bakanlık tarafından yapılan açılmaya şöyle devam edildi:

“Rehberlik araştırma merkezlerindeki özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından DEHAB kararı ya da kaynaştırma yoluyla eğitim kararı alınmış olan birey için kayıtlı bulundukları eğitim kurumunda destek eğitim hizmeti için gerekli düzenlemeler okul müdürlüğünce yapılır.

İlk ve ortaöğretim düzeyinde DEHAB kararı alınmış öğrencilere yönelik bireyselleştirilmiş eğitim planı yapılmakta ve uygulanmaktadır. İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarının tabi olduğu yönetmelikler buna uygundur.

Dikkat eksikliği ve hiparaktivite bozukluğu olan öğrencilerin başarı değerlendirmesi bu öğrencilerin özellikleri dikkate alınarak daha sık aralıklarla ve kısa süreli sınavlarla yapılmaktadır.”