BIST 10.046
DOLAR 32,35
EURO 34,60
ALTIN 2.380,07
HABER /  EKONOMİ

Yapı Kredi'nin 2013 hedefleri

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Yapı Kredi'nin büyüme planları konusunda açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Gelecek yıl organik büyümemizi sürdüreceğiz. 40 ila 50 arasında şube açarız. Şu anda bütçe aşamasındayız. Ama kredi büyümesi yüzde 16 ila 18 arasında bir yerlerde olur." diye konuştu.

Koç Holding ve UniCredit'in Koç Finansal Hizmetler'deki ortaklıklarının 10. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda soruları yanıtlayan Koç, Yapı Kredi'nin bölge ülkelerde şube açmak ve banka satın almaya yönelik stratejilerini, şöyle anlattı:

''Her ne kadar organik büyümeye çok önem veriyorsak da tabii inorganik büyüme açısından önümüze ciddi bir fırsat gelirse bunu da çok ciddi bir şekilde değerlendiririz. Bu tabii ki içinde bulunduğumuz şartlara ve önümüze çıkacak fırsata bağlı. Böyle bir fırsatı karşımıza çıkarsa değerlendirmeye hazırız.''

Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, Yapı Kredi Sigorta'nın satış süreci ile ilgili bir soru üzerine, daha önce duyurduklarını satış ile ilgili sürecin öngörüldüğü şekilde devam ettiğini söyledi.

Yapı Kredi'nin büyüme planları konusunda her zaman seçtikleri pazarda tartışmasız pazar lideri olmak gibi bir hedefleri olduğunu ifade eden Açıkalın, şu değerlendirmede bulundu:

''Gelecek yıl organik büyümemizi sürdüreceğiz. 40 ila 50 arasında şube açarız. Şu anda bütçe aşamasındayız. Ama kredi büyümesi yüzde 16 ila 18 arasında bir yerlerde olur. Mevduat büyümesi de sektörün bir, iki puan üzerinde olur diye öngörüyoruz. Tabii büyümeyi şube olarak düşünmemek lazım. Toplam kıyaslanabilir işlemlerimizin yüzde 80'ini alternatif kanallarımız üzerinden yapıyoruz. Buradaki yatırımlarımız da devam ediyor. Gelecek yıl Türkiye'nin büyümesinin bu yıldan daha iyi ve daha dengeli olacağından hareketle Yapı Kredi ve iştirakleri için 2013'te daha iyi bir büyüme bekleyebiliriz.'' 

-''İtalyan bankalarının en büyük sorunu şu anda takipteki krediler''-

UniCredit CEO'su Federico Ghizzoni, İtalya bankacılık sektörü hakkındaki bir soruya şöyle cevap verdi:

''İtalya ekonomisinin zor zamanlardan geçtiği doğru. Yıl sonunda İtalya'nın GSYH'si eksi yüzde 2,5 gerçekleşecek diye öngörüyoruz. Bazı şirketler yeniden yapılanmaya gidiyor. Son 3-4 aydır büyüme için daha fazla yatırım yapan şirketler olduğunu görüyoruz. İtalyan bankalarının en büyük sorunu şu anda takipteki krediler. Şunu da aklımızda tutmamız gerekiyor. Takipteki kredilerin oranı yüzde 10-11 civarında. Takipteki kredilere brüt olarak baktığımızda, evet yüksek. Net olarak baktığımızda ise yüzde altı seviyesinde. Bu oranın sürdürülebilir olduğunu düşünüyorum. Takipteki kredilerin en üst noktaya aslında 2013 senesinde ulaşacağını düşünüyorum. 2013'ün ilk yarısının daha zor geçeceğini, ikinci yarının biraz daha iyi geçeceğini düşünüyorum.''

Ghizzoni, Türkiye'de yatırım yapma konusunda ise, ''Türkiye'de organik olarak büyümeye devam edeceğiz. Bilgi teknolojilerine de yatırım yapmaya devam edeceğiz. 10 senededir ortaklık içindeyiz ve hiç temettü dağıtmadık. Bu da şu anlama geliyor. Kazandığımız bütün paraları bankayı büyütmeye, geliştirmeye yatırıyoruz. Satın almaya ilişkin olarak şu anda masada herhangi bir satın alma söz konusu değil, ama piyasada olanları yakından takip ediyoruz. Gerekirse yatırım kararı alabiliriz. Türkiye hakkında daha ne söyleyebiliriz ki, biz kendimizi Türkiye'ye adadık. 2015 senesine kadar Yapı Kredi'nin de yapılan strateji doğrultusunda büyümeye devam edeceğini söyleyebilirim'' dedi.

Ghizzoni, Yapı Kredi'nin çok iyi bir banka ve 2012 yılında portföyleri içerisinde en iyi performansı gösteren banka olduğunu belirterek, ''Türkiye'de özsermaye getirisi yüzde 20, Avrupa'da ise yüzde 4-5 civarında. Biz tabii ki yüzde 20 getiri olan ülkeye yatırım yaparız. Bankanın büyüdüğü konusunda Koç Holding ile aynı fikirdeyiz'' dedi.

Bankacılık sektöründe alınan komisyonlar hakkında ise Ghizzoni, Avrupa'da da konuşulan bu konuda endişelenmediklerini, bunun doğal bir süreç olduğunu ve müşterilerle uzun vadeli çalışmalara devam etmek gerektiğini belirtti.