BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yanan feribottaki onlarca kişiden haber yok

Yunanistan'dan İtalya'ya giderken yanan feribottaki 478 kişiden 10'u öldü, 437'si kurtarıldı. Diğer kişilerin akıbeti ise belirsiz. İtalya Ulaştırma Bakanı, yolcu listesindeki hatalardan dolayı net rakam veremediklerini söyledi.

Abone ol

Yunanistan'ın Patra kentinden İtalya'nın Ancona şehrine giderken yanan feribottaki onlarca kişinin akıbeti belirsiz. Feribottaki 478 kişiden 437'si kurtarıldı, 10 yolcu da hayatını kaybetti. İtalya Ulaştırma Bakanı ise yolcu listesindeki hatalardan dolayı kayıplarla ilgili olarak net bir rakam veremediklerini söyledi.

Arnavutluk yetkilileri de bugün feribotu römorköre bağlamaya çalışan Arnavut denizcilerden birinin gerilen halatın çarpması sonucu öldüğünü, birinin de yaralandığını duyurdu.

Pazar günü yanan "Norman Atlantic" adlı feribotta 422 yolcu ve 56 mürettebat vardı.

Yolculardan biri, alev alan feribottan kaçmaya çalışırken hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmalarında da denizden dokuz ceset çıkarılmasıyla ölü sayısı 10'a yükseldi.

İtalya Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi dün haber alınamayanlar hakkında yaptığı açıklamada "Kaç kişinin kaybolduğunu söyleyemiyoruz" dedi.

Bakan, rakamlardaki belirsizliğin ise yolcu listesindeki hatalardan, listede adı olmasına rağmen feribota binmeyen ve feribotun durduğu Yunan adası Igumenitsa'da inenler olmasının yarattığı karışıklıktan kaynaklandığını söyledi.

"Bu nedenle arama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Net rakamın ne olduğunu bilmiyoruz" diyen Bakan Lupi, tam rakamları feribotun demir aldığı limandaki yetkililerin verebileceğini belirtti.

'İsimler sahte olabilir'

İtalyan donanmasından Amiral Giovanni Pettrino da kurtarılanlardan 80 kişinin yolcu listesinde olmadığını açıkladı.

Pettrino'nin açıklamaları feribotta İtalya'ya gitmeye çalışan kaçak göçmenlerin bulunduğu yönündeki söylentileri de güçlendiriyor.

Yunanistan Denizcilik Bakanı Miltiadis Varvitsiotis, yolcu listesinin "büyük ihtimalle hatalı olduğunu" söyledi ve İtalya ile iletişimin yetersiz kalmasından şikâyet etti.

Yunan Mega TV'ye konuşan Varvitsiotis, "Listedeki isimlerin gerçek olduğundan bile şüpheliyim. Listede aynı isimden iki tane var, meğer ikisi de aslında tek bir kişiymiş" dedi.

Yangının sebebi henüz belirlenemedi. Olayla ilgili soruşturma açıldı.

Feribotun kaptanı Argilio Giacomazzi, imdat sinyali gönderdikten tam 36 saat sonra, yolcuların ve mürettebatın tahliyelerinin tamamlanmasıyla feribotu terk etti.

Kurtulanlar ise yaşadıklarını "Cehennem gibiydi" sözleriyle anlattı.

Dalgalarla boğuştular

BBC Türkçe'ye konuşan Türk kazazedelerden , "Çok üzücü ve zor saatlerdi. Can pazarı yaşanıyordu" dedi.

Kurtulanlar, yangın alarmının çalmadığını ve dumanların yükseldiği görülünce mürettebatın uyuyan yolcuları uyandırmadıklarını söylüyor.

Alevlerden kaçmaya çalışan yolcular güvertede soğuk hava ve büyük dalgaların yarattığı zorlu hava koşullarıyla boğuştuklarını anlatıyor.

Yolcular, tahliyeye gelen helikopterler ve filikalara binmek için herkesin birbirini ittiğini söylüyor.

Amerikan Associated Press haber ajansına konuşan Yunan kamyon şoförü Christos Perlis, "Herkes helikoptere binmek için birbirini eziyordu" dedi.

Yunan yolculardan Irene Varsioti de "Orman kanunları uygulanıyor gibiydi. Hiç sıra veya düzen yoktu. Çocuklara saygı gösterilmedi" diye konuştu.

Bazı yolcular da filikaların çalışmadığından şikâyetçi oldu.

Feribottaki 230 yolcu ve 34 mürettebatın Yunan vatandaşı olduğu belirtildi.

Feribotta 54 Türk vatandaşının yanı sıra Arnavutluk, Almanya ve İngiltere vatandaşları da vardı.