BIST 9.554
DOLAR 32,49
EURO 34,57
ALTIN 2.479,88
HABER /  GÜNCEL

Yalova'da 4.1'lik deprem! İstanbul depremini tetikler mi?

YALOVA'nın Çınarcık ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Yalova merkez ve ilçeleri ile Bursa, İstanbul ve Marmara Bölgesi'nin birçok yerinde hissedildi. İTÜ Öğretim Üyesi Okan Tüysüz, sarsıntının beklenen İstanbul depremi açısından ne ifade ettiğini söyledi.

Abone ol

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), verilerine göre, Yalova'nın Çınarcık ilçesinde saat 05.36'da Richter ölçeğine göre 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Deprem, yerin 14 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Deprem, Yalova merkez ve ilçeleri ile Bursa, İstanbul ve Marmara Bölgesi'nin birçok yerinde hissedildi. Depremin ardından, 1,5 ile 2,9 arasında 5 artçı sarsıntı daha hissedildi.


Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise, depremin büyüklüğünü 4.0, derinliğini ise 7 kilometre olarak kaydetti. Deprem nedeniyle can kaybı yaşanmazken, herhangi bir hasar bilgisi de bulunmuyor.

İSTANBUL VE ÇEVRESİNDE DE HİSSEDİLDİ
Deprem Yalova ve ilçelerinin yanı sıra İstanbul ve ilçelerinde de hissedildi. Deprem olduğunu hisseden vatandaşlar, yataklarından uyanarak sokağa fırladı. Bazı vatandaşlar depremi hissettiklerini dile getirirken, bazı kişiler de depremi hissetmediklerini söyledi.

YALOVA VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA
Yalova bugün sabah 05.36’da merkez üssü Yalova’nın Çınarcık ilçesi olan bir depremle sarsıldı. Çevre illerden de hissedilen sarsıntı sonrasında ilk resmi açıklama Yalova Valisi Muammer Erol’dan geldi. Erol yaptığı açıklamada, “Çınarcık Esenköy arasında saat 05.36 da 4,1 büyüklüğünde meydana gelen deprem dolayısıyla acil çağrı merkezimize, emniyet ve jandarma birimlerimize şu ana kadar can ve mal kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar düşmemiştir” dedi.

“YIKICI BİR DEPREM DEĞİL”
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Okan Tüysüz, depremin ardından NTV yayınında değerlendirmelerde bulundu.

Hem deniz içerisinde hem de karadaki Kuzey Anadolu fayının güney koluyla bağlantılı ya da paralel fayların varlığının bilindiğini belirten Tüysüz, “Bu deprem yıkıcı değil ama yüzeye yakın olması nedeniyle geniş alanda hissedilmesi normaldir. Şu an için telaş edilecek bir durum söz konusu değil ama izlemek gerekiyor” dedi.

BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİNİ ETKİLER Mİ?
Tüysüz, yaşanan sarsıntının beklenen İstanbul depremi açısından ne anlama geldiğini ve daha büyük bir deprem beklentisi olup olmadığıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“İstanbul için beklediğimiz fay, şu anda olan depremin oldukça kuzeyinde. Beklenen büyük İstanbul depremini yaratacak fay üzerinde etki yaratacak bir faydan bahsetmiyoruz. . Ama önemli olan depreme hazırlıklı olmak. Maalesef ne toplum ne ülke olarak hazırlıklarımızın tamam olmadığı en yetkili ağızlar tarafından ifade edilmekte. Deprem herhangi bir zamanda herhangi bir anda olabilir. Marmara Denizi ve Bingöl’de deprem beklentisi vardır ve zamanı sürpriz olmaz.”

Tüysüz Yalova Çınarcık’taki sarsıntının Bursa ve ilçeleri, Tekirdağ civarı ve bir miktar da İznik’te hissedilmiş olabileceğini sözlerine ekledi.