BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,54
ALTIN 2.377,22
HABER /  GÜNCEL

Yalçınkaya gidecek, kim gelecek?

AK Parti hakkında kapatma davası açan Yalçınkaya'nın görev süresi bitiyor. Yalçınkaya'nın yerine çok sayıda aday var.

Abone ol

AK Parti hakkında kapatma davası açan ve Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya'nın görev süresi doluyor. Yalçınkaya'nın yerine gelecek isim için Yargıtay'da "aday seçimi" yapılacak. Başsavcılık için 4 adayın ismi geçiyor.

Yalçınkaya 'nın yerine Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda aday belirleme seçimi bugün yapılacak. Seçimde en çok oyu alan beş üye, başsavcı adayı gösterilmiş olacak. Oylama sonucu Cumhurbaşkanı Gül'e sunulacak. Gül, 15 gün içinde adaylardan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçecek. Yeni seçilecek Başsavcı, yaş haddinden emekliye ayrılmazsa, 4 yıl görev yapacak.

4 ADAY VAR

Başsavcılık için şu ana kadar Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri Erdal Gökçen, Hakkı Manav, Yargıtay 6. Ceza Dairesi Başkanı Celal Altunkaynak ve Yargıtay 6. Ceza Dairesi Üyesi Hasan Erbil aday olduklarını bildirdi. İşte o adaylar:

HAKKI MANAV:
Adaylardan Hakkı Manav, Adalet Bakanlığı'nın Müsteşar yardımcılığı ve başmüfettişlik başta olmak üzere çeşitli kademelerinde uzun süre görev yapmıştı. Manav'ın ismi, Cemil Çiçek'in Adalet Bakanı olduğu dönemde bakanlık müsteşarlığı için geçmiş ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kararnameyi imzalamadığı iddia edilmişti.

ERDAL GÖKÇEN:
Erdal Gökçen İstanbul DGM Başsavcısı olarak görev yapmıştı. 2000'de Yargıtay üyeliğine seçilen Gökçen, İstanbul'da görev yaptığı dönemde Susurluk soruşturmasının çeşitli aşamalarında da görev yapmıştı.

ALTUNKAYNAK:
Bir süre önce istifa eden Kadir Özbek'ten önce, HSYK'nın başkanvekilliğini yapan Altunkaynak, hükümet ile yargı arasında yaşanan krizlerde kilit rol oynamıştı. Çiçek'in Adalet Bakanı olduğu dönemde yaşanan atama krizinin taraflarından olan Altunkaynak, Van Savcısı Sarıkaya'nın Şemdinli iddianamesi nedeniyle meslekten ihraç edildiği dönemde HSYK Başkanvekili idi.

HASAN ERBİL:
Yargıtay 6. Ceza Dairesi üyesi Hasan Erbil ise Erzurum Başsavcılığı görevini yürütürken Yargıtay'a seçilmişti. Erbil, önceki seçim döneminde, Yargıtay kontenjanından Yüksek Seçim Kurulu üyeliği yapmıştı.