BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.378,27
HABER /  DÜNYA

YALANCI Bush!

Bush'un ortaya attığı iddiaların yalan olduğu ilk kez bir araştırmayla kanıtlandı.

Abone ol

ABD’deki Bağımsız Gazetecilik Fonu ve Kamu Bütünlüğü Merkezi’nin ortaklaşa yürüttüğü araştırmada 11 Eylül 2001 tarihinden, işgalin başladığı 2003 yılına kadar Bush yönetiminin toplam 935 yalan açıklama yaptığı ortaya çıktı. Röportajları, konuşmaları ve yönetim tarafından hazırlanan raporları inceleyen kurumlar, Irak’ta kitle imha silahı olduğu ve Saddam Hüseyin’in El Kaide’yi desteklediği yönündeki açıklamaları saydı. Her iki iddianın da daha sonra CIA raporları, Amerikan Senatosu ve bizzat Bush tarafından yalanlandığını hatırlatan araştırmada, yönetimde en çok yalan söyleyen kişilerin bir sıralaması yapıldı.

Colin ikinci yalancı

Buna göre Bush ülkeyi savaşa sürüklemek için tam 259 kez yalan söyledi. Dönemin Dışişleri Bakanı Colin Powell 244 yalanla ikinci olurken onu Rumsfeld (109), Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer (109), dönemin Savunma Bakanı Poul Wolfowitz (85), dönemin Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice (56) ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney (48) izledi.

Bush’un bu dönemdeki en ünlü açıklamaları “Birçok ülke tarafından toplanan istihbaratlar bizde şüphe bırakmıyor ki Saddam rejimi kitle imha silahlarına sahip...” ve “Saddam’ın komutanlarına Amerikan askerlerine karşı kimyasal silah kullanılması emrini verdiğini öğrendik” oldu.

ABD Başkanı ulusal televizyonda yayınlanan bir konuşmasında da şunları söyledi: “Basitçe ifade etmek gerekirse, Saddam Hüseyin’in elinde kitle imha silahları olduğuyla ilgili artık hiçbir şüphe yok. Bunları bize ve müttefiklerimize karşı kullanmaya hazır olduğuna eminiz.”

CIA Başkanı George Tenet bu açıklamalara ilgili “Biraz fazla ileri gitti” yorumunu yaptı. Üst düzey bir başka CIA ajanı ise gazeteci “Bu bilgileri nereden bulduğunu çok merak ediyoruz. Bizim hiçbirinden haberimiz yok” dedi.