BIST 10.471
DOLAR 32,85
EURO 35,20
ALTIN 2.455,85
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yakıtta yüzde 20 tasarruf sağlıyor

Çukurova Oto sahibi Servet Doğan'ın geliştirdiği program sayesinde depoda kalarak tasarruf sağlanıyor

Abone ol

Adana'da Çukurova Oto sahibi Servet Doğan'ın geliştirdiği program sayesinde aracın egzosundan fazladan atılan yakıtlar depoda kalarak tasarruf sağlanıyor. Benzinli ve dizel araçlar da otomobil, minibüs, kamyonet, otobüs, kamyon, TIR, iş makinası, tarım makinalarında bu uygulama kullanılabiliyor. Söz konusu yazılımı en son 1998 model bir araca yüklediklerini anlatan Servet Doğan, vatandaşlardan da yoğun talep aldıklarını söyledi.

Doğan, "Aracın yanma hücresine gelen yakıtın yanmasından sonra bir takım zehirli gaz atıkları oluşur. Bu gazlar hem çevreyi kirletir hem de kullanılmayan bir enerjidir. Benim yaptığım işlem, sistemli yandıktan sonra kirli atığa dönüşen miktardaki yakıtın sisteme girmesini engelleyecektir. Bu sistem, aracın kontrol ünitesine yani halk tabiriyle 'beynine' özel hazırlanıp yükleniyor." dedi.

Söz konusu işlem için 128 parametreyi yeniden değerlerini yazarak elde ettiklerini anlatan Doğan, "Bir tek parametrenin değerini değiştirdiğimiz zaman diğer 127 parametreyi de ilk parametreye göre tekrar değiştirmek zorunda kalıyoruz. Araç, aynı marka, tip ve aynı özelliklere sahip olsa bile hiç bir program bir diğerinin aynısı değildir. İdeal yanmayı sağlamak bu değişken değerleri yeniden değerlendirerek parametreleri bu verilere göre hazırlamakla mümkün oluyor." ifadesini kullandı.

Programın en az yüzde 20 tasarruf sağladığını anlatan Doğan, "Benzinli ve dizel araçlarda araca hiçbir şey ilave etmeden araç sisteminde değişiklik yapmadan yazılım yükleyebiliyoruz. Bagajlarda yer sorununu ortadan kaldırıyor. LPG'li araçlardaki gibi ruhsata işletilmesine de gerek yok. Program yüklendikten sonra emisyon değerleri çok düşük gösteriyor. Yakıt ekonomisin yanı sıra çevre kirliliğini önleyeceğiz. Motor, kendi yakıtıyla çalışacağından zarar görmeyecektir. Program yükledikten sonra karbon atıkları azalacağından motor içi kirlilik oranı da düşüyor. Bu nedenle yağlamayı daha iyi yaparak motor ömrünü de uzatıyor. Motorun düzenli çalışmasıyla periyodik bakım aralığı da uzuyor." şeklinde konuştu.

Sistemle ilgili henüz bir maliyet çıkarmadıklarını anlatan Servet Doğan, yaklaşık bin TL'ye bu sistemi araçlara yükleyeceklerini sözlerine ekledi.