BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Yahudi yerleşimciler olay çıkardı

Batı Şeria'da Nablus'a çok yakın yasa dışı Yahudi yerleşimlerinden Givat Ronen'de Yahudi yerleşimciler olay çıkardı.

Abone ol

Batı Şeria'da Nablus'a çok yakın yasa dışı Yahudi yerleşimlerinden Givat Ronen'de iki yerdeki yıkımı protesto eden Yahudi yerleşimciler önce Filistinlilere, ardından İsrail polislerine saldırdı. Olaylarda iki Filistinli ve 4 Yahudi yerleşimci yaralandı.

Bölgedeki İsrailli sivil yönetim yetkilileri, yıkılan yerlerden birinin bir konut ile bir karavan, diğerinin ağıl olduğunu, bu yapıların hükümetin, Batı Şeria'daki inşaat yasağına aykırı olduğunu bildirdiler.

Yıkımın ardından, buna tepki gösteren ve en aşırıların bulunduğu Yitzhar yerleşimindeki Yahudi yerleşimcileri Nablus'un güneyinde toplanarak protestolara başladı, yolları trafiğe kapattı, Filistin köyü Huvvara arazilerindeki zeytin ağaçlarını ateşe verdi, Filistinli köylüleri taşladı.

Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'nın kuzey bölgesindeki yerleşim sorunları ile ilgili yetkilisi Gassan Douglas, bazı yerleşimcilerin de yakındaki Burin adlı Filistin köyündeki evlere ateş açtıklarını kaydetti.

Filistinlilerin de Yahudi yerleşimcilere taşlarla karşılık vermesiyle olaylar büyürken, onlarca İsrail polisi, olaylara hakim olmakta zorlandı.

Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yeni saldırılarda bulunabileceği endişesiyle polisin Huvvara yolunu kapattığı, trafiği Awarta askeri kontrol noktasından verdiği ifade edildi.

Olaylar sırasında İsrail polisleriyle de çatışmaya giren Yahudi yerleşimcilerden 4'ünün tutuklandığı bildirildi.

İsrail hükümeti, geçen yıl Kasım ayında, Filistin Yönetimi ile barış görüşmelerinin başlaması amacıyla Batı Şeria'daki inşaatlarda 10 aylık durdurma kararı almıştı.

İnşaat yasağıyla birlikte Yahudi yerleşimlerinde gizlice inşa edilen bazı yapıların yıkılmasının sorumlusunun Filistinliler olduğu iddiasıyla her yıkımın ardından, "bedel" adını verdikleri uygulama ile Yahudi yerleşimciler Filistinlilere saldırıda bulunuyor.

İsrail hükümetinin Batı Şeria'daki inşaat yasağı Eylül ayı sonunda bitiyor. Filistin tarafının, Batı Şeria Yahudi yerleşimlerinde inşaatlara gösterdiği ısrarlı tepkiye rağmen, Netanyahu hükümetinin yasağı devam ettirip ettirmeyeceği henüz bilinmiyor.