BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Yabancıya toprak satışında iki şart!

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Bakan Bayraktar, yabancıya toprak satışında iki önemli şartı milletvekillerine hatırlattı.

Abone ol
TBMM Genel Kurulu'nda, yabancılara mülk satışını düzenleyen Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı üzerindeki görüşmeler sürüyor.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, tasarıya ilişkin eleştirileri değerlendirirken, ''(Ülke gidiyor mu?) diye endişe var. Bu korkularla nereye kadar gideceğiz?'' dedi. Sakık, AK Parti'nin oylarının artması konusunda muhalefet partilerinin kendilerini sorgulaması ve politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, tasarıdaki ''taşınmaz'' ifadesinin yalnızca binaları değil tarlayı, bağı, bahçeyi, madeni, yaylayı ve kıyıyı da içerdiğini dile getirdi. Şandır, ''Devlete ve özel şahıslara ait tüm toprakların yabancılara satılabileceğine dair kanun çıkarıyoruz. Türkiye'ye gelecek yabancılara vatandaşın alamayacağı mülkleri mi satmak istiyorsunuz? Egemenlik, mülkiyetin siyasi sonucudur. İsrail'in kuruluşunu hatırlatırım size. Türkiye'nin yüzde 10'unu satmayı kanun haline getiriyorsunuz'' diye konuştu.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Türkiye'de 2002 yılına kadar yabancılara satılan alanın 795 hektar, yalnızca AK Parti döneminde satılan alanın ise 3 bin 394 hektar olduğunu söyledi. ''Vatan toprakları elimizden çıktığında, ölçüsüz olarak satıldığında bundan dönüş yoktur'' diyen Yılmaz, milletvekillerini tarihi bir sorumluluk beklediğini, tasarının kabul edilmemesi gerektiğini savundu.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Tasarının asıl amacı cari açığı kapatmak mı?'' yönündeki soruya, ''Dünyada, ekonomisi belli düzeye gelmiş ülkelerin tamamına yabancı sermaye geliyor. Yabancılar taşınmaz alabiliyorlar. Biz yeni bir şey getirmiyoruz'' yanıtını verdi. Bayraktar, yabancılara taşınmaz satımında belli şartların söz konusu olacağını, ülke menfaatlerinin ön planda tutulacağını kaydederek, ''Satın alınan arazide 2 yıl içinde yatırım yapılmaz ise parasını iade ederek bu araziyi geri alacağız. Bu, tasarıda yer alıyor'' diye konuştu.

Tasarı üzerindeki görüşmeler sürüyor.