BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.397,08
HABER /  GÜNCEL

Yabancılar beleş mezarcı

Türkiye'deki yabancı emekliler ucuz diye mezarı da Türkiye'den alıyor. Bu iddianın sahibi ise bir öğretim üyesi.

Abone ol

Türkiye'deki yabancı emekliler ucuz diye mezarı da Türkiye'den alıyor EÜ İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berna Kırkulak, Türkiye'ye yerleşen yabancı emeklilerin ucuzluğu nedeniyle burada gömülmek istediklerini ifade etti.

Prof. Dr. Canan Balkır ve Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman'la birlikte Antalya'da emekliler üzerinde yapılan araştırmalarda ortaya çıkan ilginç sonuçlarlardan birinin mezarlıklarla ilgili olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, emeklilerin Türkiye'de ucuz olan mezarları tercih ettiklerini ifade etti.

"Gazetede bir haber vardı hatırlarsanız. Alman kadın ölmüştü, bir yanda papaz, bir yanda imam vardı. İşte Türkiye'nin hoşgörüsü, bizi o kadar sevmiş benimsemiş ki ülkemizde gömülmek istemiş diye yazıyordu. İşin içine girince bu tür haberlerin tam olarak gerçeği yansıtmadığı görülüyor. Tabi istisnalarda var" şeklinde konuşan Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, mezarlıkları tek tek ziyaret ettiklerini anlattı.

Antalya merkezde, Alanya'da ve Mahmutlar'da bulunan yabancı mezarlıkların hepsine gittiklerini anlatan Berna Kırkulak, yabancıların en fazla gömüldüğü yerlerden birinin Antalya olduğunu hatırlattı. Kırkulak, emeklilerin de enteresan bir şekilde oraya gömülmek istediklerini, içlerinde Türkiye'yi sevip de burada kalmak isteyenler olduğu gibi işin mali yönünün daha ağırlıkta olduğunu söyledi. Kırkulak'ın verdiği bilgilere göre, Almanya'da bir mezar sahibi olmak demek 10 bin Euro, Türkiye'de ise 100 euro bile tutmuyor. Hatta paranız yoksa belediye bedava kaldırıyor. Yrd. Doç. Dr. Berna Kırkulak, yabancı emeklilerinin aile bağlarının Türkiye'deki kadar gelişmemiş olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: "Bayramda filan gider ziyaret edersiniz. Bizde o kültür var, onlarda yok. Kuzey Afrika'da olsun, Türkiye'de olsun mezar onlar için farketmiyor. O parayı vermemek, çocuğuna o yükü yüklememek istiyor. Almanlarla konuştum ben, burdada olur mezarımız Almanya'da da olur. Ben öldükten sonra Almanya'da olmuş olmamış çok önemli değil, çocuklarım için de önemli değil."