BIST 9.993
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.435,38
HABER /  DÜNYA

Ya Kandil'i temizle ya da biz temizleriz

Ankara'nın sabrı taşmak üzere.. K. Irak'ı yol geçen hanına çeviren teröristlere çözüm almayan Barzani hedefte..

Abone ol

İlker Başbuğ'un "terörle mücadelede sözün bittiği yerdeyiz" sözlerinin arka planı ortaya çıktı. Ankara yönetimi kısa bir süre önce Türkiye'ye gelen Barzani'ye ve ABD'ye  sunmuş..

1998'DEKİ SURİYE ÖRNEĞİNE DOĞRU

Milliyet Ankara temsilcisi Fikret Bila bugünkü köşesinde bu kritik mesajları yayınladı.. Yazarın edindiği izlenimlere göre Türkiye-Irak ilişkileri 1998 yılında Türkiye-Suriye arasındaki gerilime doğru hızla yol alıyor.

(...)Üç seçenek
Org. Başbuğ’un çizdiği bu tabloya ABD yönetimine ve kısa bir süre önce Türkiye’ye gelen Mesut Barzani’ye iletilen üç seçenek de yerleştirilmeli. Ankara’nın ABD ve Barzani’ye üç önerisi şöyle:
1 - Irak’ın kuzeyindeki PKK varlığını etkisiz kılın,
2 - Veya üçümüz birlikte ortak operasyonlarla etkisiz kılalım,
3 - Ya da Türkiye olarak sizlerle koordineli biçimde biz etkisiz kılalım.
Bu önerilere eklenen, “Türkiye bu duruma daha fazla tahammül edemez” ifadesi, Org. Başbuğ’un, Uğur Dündar’a söylediği “sözün bittiği yerdeyiz” cümlesinin anlamını yansıtıyor.
Ankara, hem ABD’ye, hem Bağdat yönetimine hem de Barzani’ye, bu gidişin Türkiye-Irak ilişkilerini 1998’in sonundaki Türkiye-Suriye ilişkilerine kadar götürebileceği mesajını veriyor. O dönemdeki ifadesiyle “askeri güçle arkalanmış diplomasi” aşaması. Bu aşama “köprüden önceki son çıkış” anlamına geliyor.