BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.431,77
HABER /  GÜNCEL

'Ya IŞİD Kürtleri yok edecek ya da...'

PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in eşi Ayşe Efendi, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada IŞİD'in Kürtlerin üzerine saldırtıldığını söyledi.

Abone ol

Diyarbakır'da düzenlenen Gençlik Konferansı'nda konuşan PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim'in eşi Ayşe Efendi, IŞİD'in Kürtlerin üzerine saldırtıldığını söyleyerek, "Ya IŞİD ile Kürtleri yok edecekler, ya da Kürtlerin eliyle IŞİD yok edilecek" dedi.

Diyarbakır’da, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından Kayapınar Belediyesi Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’inde düzenlenen, ’1’inci Ortadoğu Demokratik Gençlik konferansı’na, HDP Milletvekilleri Mülkiye Birtane, Ayla Akat Ata, Sebahat Tuncel, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Kobani Halk Meclisi Başkanı Ayşe Efendi ve dünyanın 15 ülkesinden gençler katıldı. 

KOBANİ'DE ÇATIŞMA YOK

Konferansın açılış konuşmasını yapan PYD’nin Eş Başkanı Salih Müslim’in eşi ve Kobani Halk Meclisi Başkanı Ayşe Efendi, bu kadar genci bir arada bulunmasından çok duygulandığını, Kobani merkezde çatışmaların olmadığını ancak, çevresinde şiddetli savaşın sürdüğünü söyledi. IŞİD’in Kürtlerin üzerine saldırtıldığını söyleyen Efendi, "Ya IŞİD ile Kürtleri yok edecekler, ya da Kürtlerin eliyle IŞİD’i yok edecekler" dedi.

Kürt kadınının mücadelesini anlatan Efendi, "Daha önce babası ve kardeşlerinin yanında yemek bile yiyemeyen Kürt kızları ve kadınları, şimdi onlarla aynı mevzide savaşıyor. Bugün bütün dünyanın gözü Kobani’dedir. Öcalan’ın demokratik özerklik projesi ile bunu başardık. Kürtler, 100 yıldır bugünkü fırsatları arıyordu. IŞİD Kobani’ye atlı geldi ama yaya bile kaçamayacaklar. Onlar Kobani’de mezara girecekler" dedi.

Milletvekilleri Sabahat Tuncel, Mülkiye Birtane ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak birer selamlama konuşması yaptı. DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, kendi kaderlerini belirleme irade ve güçlerinin olduğunu, yıllardır kapitalist güçlerin hegemonyası altındaki Ortadoğu’da halkların nerdeyse kendilerini ikinci sınıf vatandaş olarak gördüklerini söyledi. Milliyetçiliğin insanları birbirinden ayıran bir zehir olduğunun altını çizen Yüksek, "Bu zehri içimizden söküp atmalıyız. Yeniden din, dil, ırk ayrımı yapmadan toplumsallaşmayı hedef almamız gerekiyor" diye konuştu.