BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.510,75
HABER /  GÜNCEL

WSJ: ABD ve Türkiye Suriye'de güvenli bölgeyi görüşüyor

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, iki ülke yetkililerinin IŞİD'e karşı mücadele için Suriye'de dar bir güvenli bölge oluşturulması ve İncirlik Üssü'nün kullanımı için görüşmeler yaptığını yazdı.

Abone ol

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD ve Türkiye arasında Suriye ve IŞİD politikasına ilişkin farklılıkların azaldığını ve İncirlik Üssü'nün kullanımı ile Suriye sınırında güvenli bölge oluşturulmasına yönelik görüşmelerin sürdüğünü yazdı.

WSJ Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, bu başlıkların geçen hafta Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında ele alındığını ve görüşmelerin henüz ilk safhasında olunduğunu, haftalar sürebileceğini kaydetti.

Gazete Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinin üçte birini kapsayacak şekilde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi önerisinin ise Obama yönetimi tarafından "Esad rejimine karşı savaş ilanı" sayılabileceği gerekçesiyle kabul edilmediğini belirtti.

Haberde, bu öneri yerine de sınırda, Suriye hava savunmasını uzaklaştırma amaçlı saldırı gerektirmeyen, daha dar bir güvenli bölge oluşturulması seçeneğinin görüşüldüğü ifade ediliyor.

Gazete, ABD ve koalisyon ortaklarının da Esad rejimine güvenli bölgeden uzak durması veya risk misillemesi yapmaması konusunda sessiz bir uyarı yapabileceğini kaydetti.

WSJ'ye konuşan Amerikalı yetkililer, ABD ve koalisyon uçaklarının da bölgede devriye amaçlı uçuşlar ve silahlı muhalif güçlerin Türkiye sınırından saldırı tehdidi olmadan geçebilmelerini güvence altına almak için İncirlik ile Türkiye'deki diğer hava üslerini de kullanabileceklerini söyledi.

'Amaç Suriyeli muhalifleri korumak'

Haberde Türkiye'nin güvenli bölge oluşturulması niyetinin bir gerekçesi de şöyle ifade ediliyor:

"Yetkililerin söylediğine göre Ankara'nın sınırda güvenli bölge oluşturulması talebinin bir diğer gerekçesi de, Türkiye'de eğitilecek muhalif savaşçıların ve Suriye'nin kuzeyinde muhaliflere yapılacak tedarik hatlarının korunması."

Yazıda, "ABD'li ve Türk yetkililer, tarafların daha önce Ankara tarafından önerilen, Irak sınırından Lazkiye'nin kuzeyine uzanan geniş bir uçuşa yasak bölge oluşturulması önerisinin artık görüşülmediğinin söyledi" deniyor.

Haberde ayrıca NATO yetkililerinin de, Türkiye'nin üslerini IŞİD'e karşı mücadele için ABD ve koalisyon ortaklarına açmasına gerekçe olarak BM'ye 'meşru müdafaa hakkına' yasal zemin hazırlayan 51'inci maddeye ilişkin bir mektup yazmaya hazırlandığına dair sözlerine de yer veriliyor.

Yazı şöyle devam ediyor:

"Yetkililer, Türkiye'den gelebilecek böyle bir mektubun, Nato müttefiklerinin de Suriye'deki asker operasyona katılmalarının önünü açacağını söylüyor."

Esad'ın tutumu

ABD'li ve Türk yetkililerin aktardığına göre sınır boyunda oluşturulabilecek kısıtlı uçuş bölgesi, IŞİD'le mücadelelerinde Kürt güçlere destek için ABD savaş uçaklarının saldırılarıyla fiili bir uçuşa yasak bölge oluşan Kobani'ye benzer bölge olabilecek.

WSJ haberinde, "Türkiye, IŞİD hedeflerinin tespit edilmesine yardım için Suriye'nin kuzeyine karadan birlik gönderebileceğinin işaretini verdi. Fakat ABD'li yetkililer, Türk ordusunun böyle bir yeterliliğe sahip olduğundan emin değil" deniyor ve şöyle devam ediyor:

"ABD için, küçük bir fiili uçuşa yasak böyle oluşturulmasındaki risk, Esad rejimi tarafından karşılaşılabilecek bir meydan okuma olasılığı. ABD, Eylül ayında Suriye'ye yönelik hava saldırıları başlarken, Esad rejimine koalisyon uçaklarıyla mücadeleye girmemesi yönünde mesajlarını iletti. ABD yetkililerine göre Esad rejimi de şimdiye kara ABD uçaklarına itiraz etmedi."

Gazete ayrıca Suriyeli muhalif yetkililerin de, rejimin böylesi bir bölgeye itiraz etmesi durumunda ABD ve koalisyon ortaklarının Suriye toprakları dışından rejimin savaş uçaklarına müdahale edebilecekleri görüşünde olduğunu yazdı.