BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,08
ALTIN 2.464,28
HABER /  GÜNCEL

Wikipedia'dan 'korsan yasası'na karşı eylem

İnternet bilgi paylaşım sitesi Wikipedia, telif haklarını ihlal eden malzemeleri içeren sitelere girişi engellemeyi hedeflediği belirtilen tasarı karşısında 24 saatliğine sitesine erişimi kapatacak.

Abone ol

İnternet bilgi paylaşım sitesi Wikipedia, ABD'de korsan karşıtı yasaya karşı yapılacak protesto eyleminin bir parçası olarak Çarşamba günü İngilizce internet sitesini kullanıma kapatacak.

Eylem, Kongre'nin görüştüğü SOPA, diğer adıyla Stop Online Piracy Act (Çevrimiçi Korsanlığı Durdurun) ve PIPA, yani Protect Intellectual Property Act (Fikri Mülkiyeti Koruyun) yasalarına tepki olarak düzenleniyor.

İçeriği kullanıcıları tarafından oluşturulan haber sitesi Reddit ve Boing Boing isimli blog da 24 saatlik protesto eylemine katılacaklarını açıkladılar.

Popüler internet paylaşım sitesi Twitter ise eyleme katılmayı reddetti.

Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, BBC'ye yaptığı açıklamada, 'SOPA'nın savunucuları, karşıtlarını korsanlığı savunan ya da mümkün kılmaya çalışan kişiler olarak gösteriyorlar. Ancak bu doğru değil. Yasa tasarısı o kadar kötü hazırlanmış ki, korsanlığı durdurmakla ilgisi olmayan şeyleri de etkileyecek' dedi.

Söz konusu yasa tasarısını savunan milletvekilleri ise, yasanın 'dolandırıcı internet siteleri'ne kaynak sağlanmasının önüne geçeceğini savunuyorlar.

Ancak Beyaz Saray cumartesi günü yayımladığı beyanda, yasa karşıtlarının yanında yer alır bir görünüm çizdi.

Yasalar, telif haklarını ihlal eden malzemeleri içeren sitelere girişi engellemeyi hedeflediği belirtiliyor.

Tasarının yasalaşması halinde, telif hakları ihlal edilen içerik sahipleri ve hükümet, korsanlıkla ilişkilendirilen internet sitelerinin kapatılması için mahkeme kararı çıkarılması talebinde bulunabilecekler.

Bu sitelere reklam verenlerin, para aktarımına hizmet edenlerin ve internet hizmeti sağlayanlarının da ülke dışında faaliyet gösteren 'korsan siteler'le bağları engellenecek.