BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Şam'dan Katar'ın 'asker önerisi'ne sert tepki

Suriye dışişleri bakanlığı, Katar Emiri tarafından gündeme getirilen, Arap Birliği askerlerinin Suriye'de görev alması önerisine sert tepki gösterdi.

Abone ol

Suriye, Katar tarafından gündeme getirilen Arap Birliği askeri birliklerinin Suriye'de konuşlandırılması önerisini reddetti.

Suriye dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada böyle bir hamlenin "durumu daha kötü hale getirip dış müdahaleye uzanan yolu açacağı" belirtildi.

Pazar günü Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife Al Tahani tarafından yapılan açıklamada "Suriye'deki ölümleri engellemek için birliğin bazı güçlerinin ülkeye girmesi." gerektiğini söylemişti.

Amerikan CBS televizyonuna konuşan Tani, Suriye'ye askeri müdahale çağrısı yapan ilk Arap lider olmuştu.

Şam'dan yapılan konuyla ilgili açıklamada Katar'ın önerisinin "hayretle karşılandığı" ve "kesinlikle reddedildiği" bildirildi.

Açıklamada ayrıca "Suriye halkı, ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar vermeye yönelik her hamleye karşı duracaktır." denildi.

"Suriye topraklarında, bilinen çıkarlara hizmet etmek yolunda Arap kanı dökülmesi felaket olacaktır." denilirken söz konusu çıkarların ne olduğu konusuna açıklık getirilmedi.

Devlet Başkanı Esad daha önce yaptığı açıklamalarda, Suriye'nin "dış güçlerin komplosuyla karşı karşıya olduğunu” söylemiş ve ülkedeki rejim karşıtlarını "silahlı çeteler, teröristler" olarak tanımlamıştı.

Arap Birliği'nin Suriye'de bulunan 165 gözlemcisini, ülkeden çekip çekmeyeceği konusundaki kararın Pazar günü yapılacak toplantıda alınması bekleniyor.

Öngörüler arasında Arap Birliği'nin Şam yönetiminin barış planına uymadığı yönünde fikir bildirmesi ve ülkedeki durumu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıması da bulunuyor.

BM genel sekreteri Ban Ki Moon dün yaptığı açıklamada Suriye'deki durumun "kabul edilemez bir duruma" ulaştığını belirtmişti.