BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Vural devşirme sporculardan rahatsız

Türkiye'nin olimpiyatlarda devşirme sporcularla temsil edilmesi üzücü

Abone ol
Konyaspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural, Türkiye'nin olimpiyatlarda devşirme sporcularla temsil edildiğini belirterek, "Bu çok üzücü bir durum. Maalesef ülkemizde antrenör kursları yeterli değil. Politize ediliyor. Bu eğitimler 15 - 20 günle sınırlı olmamalı. Ben kendi adıma yapmaya çalışıyorum." dedi.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ)'nin düzenlediği "Her Yönüyle Sporcu Sağlığı Günleri 2"
sempozyumunda amatör ve profesyonel sporcuların sağlığı tartışıldı. BAÜ, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) tarafından ortaklaşan düzenlenen sempozyum üniversitesi Çağış Yerleşkesi'ndeki Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Balıkesir'de bu yıl ikincisi düzenlenen, sempozyuma Balıkesir Vali Yardımcısı Ali Osman İşsen, Belediye Başkanı İsmail Ok, BAÜ Rektörü Mahir Alkan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Oğuz Kaynak, İl Milli Eğitim Müdürü İlhan Aslan, Konyaspor teknik Direktörü Yılmaz Vural, Kayserisporlu futbolcu Süleymanuo Hamidou, çok sayıda bilimadamı, akademisyen ile öğrenciler katıldı. Sempozyum spor hekimleri, sporcular, teknik adamlar ve geleceğin sporcularını bir araya getirdi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, üniversitenin yapısı ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Balıkesir Belediye Başkanı Ok ise sporcu sağlığına yeterli yatırımın yapılmadığını, Balıkesir Belediyesi olarak amatör spora mümkün olduğunca destek sağladıklarını ifade etti. Sempozyumun ilk oturumunda "Sporda Sağlık Organizasyonu" konusu ele alındı.

Sempozyumda konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği (TOTBİD) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, Türkiye'de ki 2.5 milyon sporcunun spor yaralanmalarına karşı başvuracakları yer olmadığını söyledi.

Sempozyumda bir sunum yapan Türkiye Voleybol Federasyonu Genel Sekreteri Dr. Sinem Mavili'de Türkiye Voleybol Federasyonu'nun sağlık organizasyonunu anlattı. Çeşitli üniversitelerden öğretim görevlilerinin sunumlarıyla yer aldığı sempozyumu ilgiyle izledi. Soruların da cevaplandığı ilk bölümünün sonunda katılımcılara plaket verildi.

TÜRKİYE'DE 1 MİLYAR DOLARLIK PAZAR VAR

Sempozyumun en ilgi çekici oturumunu Konyaspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural, Kayserispor kalecisi Süleymanou Hamidou ve Op. Dr. Bülent Zeren'in konuşmacı olarak katıldığı bölüm oluşturdu.

Renkli kişiliğiyle ile kamouyunun yakından takip ettiği Vural, sempozyumun ikinci bölümünde ilginç açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki futbol kulüplerinde ciddi anlamda eğitim eksikliği bulunduğunu aktaran Vural, Süper Lig'de mücadele eden 18 kulübün bünyesinde spor hekimliğini anlatacak hiç kimsenin bulunmadığından şikayet etti.
Türkiye'nin olimpiyatlarda devşirme sporcularla temsil edildiğini söyleyen Vural, "Bu çok üzücü bir durum. Olimpiyatlardan bahsediyoruz. Büyük rakamlar harcayarak başarı bekliyoruz ama hep devşirme sporculardan medet ummaya başladık. Kendi sporcusuna, gencinize yeterli eğitim veremiyorsanız, kendi çocuğunuzla bu iş nasıl olacak? Almanya'da 6 milyon lisanslı sporcu var. Tabi başarılı olacaklar. Sporu okullarda sistemin içerisini mutlaka yerleştirmeliyiz. Tabiki bu siyasi irade ile olacak. Ülkemizdeki antrenör kursları maalesef yeterli değil. Burada verilen eğitimler 15-20 günle sınırlı olmamalı. 1986 yılında masörler vardı, sonra doktorlar, jinekologlar geldi. Masörler doktorlardan dolayı psikolojik sıkıntı yaşadı. Şimdi artık kulüplere fizyoterapistler giriyor. Bu çok önemli bir dönüşüm." dedi.

Artık kulüplerde spor hekimleri bulunduğu ifade eden Yılmaz Vural, Bursa, Fenerbahçe, Galatasaray ve diğer takımlarda olduğu gibi diğer kulüplere de bunun olmasını istedi. "Ben teknik direktör olarak yardımcılarımı kendim seçer doktor arkadaşımı da kendim belirlerim." diyen Vural, şöyle devam etti:

"Bu sistem ülkemezide artık oturmaya başladı. Sağlık ekibi başarılı olmalı, olmazsa yenisi gelir. En son Galatasaray'da değişim oldu. Türkiye'de futbolun 1 milyar dolarlık değerinde ekonomik bir pazarı var. Kimse 'para yok' bahanesine sığınmasın."

Kayserispor kalecisi Süleymanou Hamidou ise, futbolda kalecilerin sakatlanma riski en fazla olan sporcular arasında yeraldığını dile getirdi. Karşıyaka Takımı doktoru Op. Dr. Bülent Zeren'de, teknik ekip ile kulübün sağlık ekibi arasındaki güven duygusunun önemine işaret etti. Zeren, "Tam iyileşmeden spora dönüş yeni bir sakatlanmanın başlangıcıdır." diyerek, teknik kadrolar ile sporcuların hekim önerilerini dikkate almalarını istedi.

Bu arada, salondaki izleyicilerden gelen soruları yanıtlayan konuşmacılar, ilginç sorularla da karşılaştı. Bir dinleyici, Teknik Direktör Yılmaz Vural'a, rahatsızlık geçiren eşini hekimler yerine tedavi amacıyla Balıkesir'in Manyas ilçesinde tıbbi eğitimi olmayan bir kişiye götürdüğünü hatırlarak, ''Bu size göre bir tezat oluşturmuyor mu?'' sorusunu yöneltti.
Soru karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Vural, "Herşeyi yaptık. Birçok uzmana götürdük. Belindeki ağrıları birtürlü dinmedi. Önemli ameliyatlar geçirmesi gerektiği söylendi. Bu sırada bir arkadaşımız, 'Birde Manyas'taki Kasap Mustafa'ya götürün' dedi. İzmir'den dönüyorduk, 'hadi bir gidelim' dedik. Kasap Mustafa'yı bulduk. Eşimi sandalyeye oturttu. Birşeyler yaptı. Bizim hanım kalktığında koşuşturmaya başladı. Herkese tavsiye ederim. Bunun tıbbi açıklaması nedir bilmiyorum. Onu da Bülent Zeren hocama soralım.'' diyerek salondakileri gülmekten kırıp geçirdi.

Vural'ın bu ifadeleri üzerine, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Bülent Zeren ise, ''Kasap Mustafa'ların kasaplık yapmaya devam etmelerini öneriyorum.'' karşılığını verdi.
BAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki sempozyumda, çok sayıda hekim ve teknik adam ile çeşitli spor federasyonlarının sağlık ekiplerinden oluşan isimler, takım sporlarında sağlık, takım ve sporcu sağlığında takım fizyoterapistinin rolü, maç öncesi, sırası ve sonrasında neler yapılması gerekteği ve sporcu psikolojisi üzerine görüş ve önerilerini dile getirdi.
Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Devrim Akseki, konuşmalarla sunulan tebliğlerin kitapcık haline getirileceğini kaydetti.