BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Vücudumuzun en garip işaretleri

Vücudumuz, sahip olabileceğimiz bir çok hastalık konusunda, çok uzun zaman öncesinden işaretler veriyor. Bunları yeterince anlayabiliyor muyuz?

Abone ol

İnsanların yaşam tarzlarına ve hastalıklara ilişkin veritabanları gelişerek büyüdükçe, sahip olunan hastalıklara yönelik vücudun hangi işaretleri vereceği daha iyi anlaşılıyor. Günümüzün bilgisayarlara dayanan teknolojisi, araştırmacılara potansiyel riskleri anlayabilmek için vücuttaki hangi noktalara bakmaları gerektiğini söylüyor.

Bu işaretlerden bazılarıysa oldukça garip görünebiliyor.

Parmağa dikkat

En azından HOXA ve HOXD adı verilen iki gen, bebeğin anne karnındaki testis gelişimini ve dolayısıyla testosteron üretimini kontrol ediyor. Fakat bu iki gen aynı zamanda elin gelişiminden, özellikle de işaret ve yüzük parmaklarının gelişiminden sorumlu.

Londra Kanser Araştırma Enstitüsü’nden Rosalind Eeles, bu iki parmağın birbirine olan oranlarının, cinsel oluşum, kişilik ve spor kabiliyeti gibi birçok karakteri etkildeği görüşünde. Bununla birlikte bu oranın erkeklerdeki prostat kanseri oluşumuyla da doğrudan ilişkisi var gibi görünüyor.

Eeles ve ekibinin gönüllüler üzerinde yaptığı çalışmada parmak oranının daha uzun olduğu 60 yaş üstü erkekler yüzde 33 oranında daha az kanser geliştiriyorlar. Bu oran gençlerde yüzde 87’ye çıkıyor.

Tokalaşmanın gücü

6000 erkek üzerinde yürütülen 25 yıllık çalışma, el kuvvetinin kişinin ileri yaşlarda engelli hale gelip gelmeyeceğinin en iyi göstergesi olduğunu savunuyor. Çalışmada en kuvvetsiz şekilde tokalaşan erkeklerin, genllikle yaşlılıkta çeşitli bedensel engellilik hali geliştirdikleri görülmüş. Bunun yanında başka bir çalışmada da, kuvvetle tokalaşan erkek ve kadınların yaşam sürelerinin daha uzun olduğu belirlenmiş.

Diş ipi kullanın

Dişler arasında kalan artıklar aşırı zararlı gibi görünmese de ağızdaki kronik enfeksiyonların, kalp hastalıkları da dahil olmak üzere çeşitli dolaşım bozukluklarına yol açtığı tespit edilmiş.

Ağızdan kana karışabilen bakteriler, damarlarda tıkanıklığa ulaşan sorunlara zemin hazırlıyor. Bu da kişiyi kalp krizine kadar sürükleyebiliyor.

Doğum sırası

İlk doğan erkek bebeklerin ileri yaşamlarında testis kanseri olma riski daha yüksek olabilir. Bir çok çalışma, doğan ilk çocuğun daha yüksek düzeyde östrojen hormonuyla karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Yüksek östrojen de testis kanserine yol açan önemli etkenlerden.