BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.492,11
HABER /  DÜNYA

Voyvodina Sırbistan'dan ayrılmak istiyor

Sırbistan'ın tek özerk bölgesi olan Voyvodina'nın başkenti Novi Sad'da, binlerce kişi Voyvodina'ya Cumhuriyet statüsü verilmesi için yürüdü.

Abone ol

Başkent  Novi Sad'da Voyvodina Partisi tarafından düzenlenen protesto yürüyüşüne katılan binlerce kişi ellerinde yeni tasarlanmış Voyvodina Cumhuriyeti bayrakları ve "Voyvodina Cumhuriyeti"," Sırbistan'ın Sömürgesi Değiliz" yazılı dövizler ile Meclis  binası önüne kadar yürüdü.

Burada bir konuşma yapan Voyvodina Partisi Başkanı  Aleksandar Odçiç, 26 yıldan bu yana Voyvodina'ya Cumhuriyet statüsü verilmesini istemelerine rağmen Sırbistan hükümetinin suskunluğunu koruduğunu belirterek, Sırbistan Anayasasının hemen değişmesi, Sırbistan'ın bir federasyon ülkesi olması  ve Voyvodina'ya bu çerçevede Cumhuriyet statüsü verilmesi isteminde bulundu ve bu sırada üç yıldızdan oluşan Voyvodina Cumhuriyeti bayrağını tanıttı.

Aleksandar Odçiç, Sırbistan'ın 2006  Anayasasını hiç bir zaman kabul etmeyeceklerini ifade ederken, Sırbistan'ın bu Anayasayla Voyvodina'nın tüm haklarını elinden aldığını söyledi. Protesto Sırbistan polisinin geniş güvenlik önlemleri  altında  gerçekleşti. Protesto yürüyüşünü,  Belgrad basını "Voyvodina Sırbistan'dan Ayrılmak İstiyor"  başlığı altında verirken, Kosova'dan sonra Voyodina da Sırbistan'dan ayrılmak istiyor yorumunda bulunuldu. Siyasi analistler Voyvodina'daki bu istemlerin Balkanları yeniden alevlendirebileceği uyarısında bulundu.