BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Volvo 90 yaşına bastı

İsveç'in önde gelen otomobil üreticilerinden Volvo, geçtiğimiz günlerde 90. doğum gününü kutladı. Volvo, güvenli sürüşte akla ilk gelen firmalar arasında yer alıyor

Abone ol

İsveç'in önde gelen otomobil üreticilerinden Volvo, geçtiğimiz günlerde 90. doğum gününü kutladı.

İsveç'in önde gelen otomobil üreticilerinden Volvo, 90. doğum gününü kutladı. 90 yıllık tarihi boyunca iş makinalarından otomobile kadar sektörün birçok dalında üretim yapan Volvo, güvenli sürüşte de akla ilk gelen firmalar arasında yer alıyor.

Volvo'nun 90 yıllık tarihi

Volvo'nun 90 yıllık hikayesinin başladığı tarihten henüz bir yıl kadar önce, Svenska Kullagerfabriken - SKF; otomotiv sanayinde üretici markaların bilyalar ve ilgili sistemler üzerinde olan potansiyelinin farkına vardı ve buna bağlı olarak ihtiyacı karşılayacak kaynaklar üzerinde fikirler oluşturmaya başladı. SKF hali hazırda, Sven Wingquist'in eşsiz küre biçimli bilya icadı sayesinde, konusunda dünya lideri bir üretici konumundaydı.

Volvo - basit, zekice ve söylenmesi kolay bir isim

Şirket yönetiminde çalışan ve kelimeler ve yabancı dillerle arası iyi olan zeki bir yönetici, marka kullanımı üzerinde VOLVO ismini (büyük harfler ile) ortaya attı. Başvuru ile ilgili hazırlanan kağıtlar SKF'den; 20 Şubat 1915 tarihinde Stokholm'de bulunan Royal İsveç Patent & Kayıt Ofisi'ne AB Delmar & Patent Ofis'i aracılığı ile gönderildi.

"Volvere"; Latince'de "roll - yuvarlan" kelimesinin mastar hali. Bu kelimenin daha iyi anlaşılması amacı ile şu şekilde anlatılabilir; dönen bir trama sahip ateşli silahlara "revolver - döner kurşun cephaneliğine sahip el tabancası" adı verilir. Birinci tekil şahıs formunda "volvere", fiil haline dönüştüğünde "volvo" halini alır. ( Örnek; I roll - yuvarlanıyorum)

İsim, basit, dahiyane ve şirketin genel çalışmaları ile güçlü sembolik bir bağlantıya sahipti. Bundan da öte, içerisinde R veya S harfleri yoktu ve dünyanın birçok bölgesinde bu yüzden telaffuz sorunları yaşanması konusunda minimum risk taşıyordu. SKF, o günlerde büyük bir ihracat şirketi olarak marka isminin değerini son derece iyi biliyordu.

Amerikalı sanayici ve kamera üretim firması Eastman, bu tarihten birkaç yıl önce rulo filmleri icat etmiş ve aynı sebeplerden dolayı ürünleri için R veya S harflerini kullanmaktan kaçınmış ve basit bir marka ismi yaratmıştı.

Yuvarlanan her şey...

Yeni marka isminden mümkün olan en mükemmel şekilde yararlanmak amacı ile SKF, birbiri ile üretim bazında bağlantı taşıyan, fakat genel anlamda kullanımları itibari ile son derece farklı; yuvarlak ve yuvarlanan birçok üründe markanın ismini kullanmaya başladı. Bu ürünlerin bazıları hali hazırda vardı; bir kısmı daha sonra çıkacaktı ve bir kısmından da hiçbir şey çıkmadı. Bilya ve bilya yatakları, makineler, şanzımanlar, otomobiller, bisikletler, demiryolu malzemeleri, taşıma araçları; başka bir deyişle haraket edebilen ve taşıma kapasitesine sahip yukarıda belirtilen tüm ürünlerin aksesuarları bu ürün yelpazesine dahil edildi.

Bisikletler ve demiryolu malzemeleri hala çıkmadı. Fakat geçen zaman içerisinde birkaç Volvo otomobili ve diğer ulaşım ekipmanları üretildi doğrusu. Gaz lambaları, kamp amaçlı kullanılan çekiciler ve ofis sandalyeleri gibi bazı tuhaf ürünlerde de Volvo markası kullanıldı.

Beş yıllık duraklama süreci

Volvo'nun start almasından kısa bir süre sonra, otomotiv sektörü I.Dünya Savaşı sırasında durgunluk dönemine girdi. Potansiyel bilya alıcıları, üretimlerini otomobillerden ağır vasıta ve diğer savaş kullanımına yönelik cihazlara çevirdi. Her anlamda tam olarak operasyonel olarak faaliyet göstermese de firma, bu şekilde beş yıl geçirdi. Aktiebolaget Volvo 1920 yılında üretim faaliyetlerini durdurdu. SKF, pazarda ürünlerini gelecek dönemde kendi ismi ile satışa sunmaya karar vermişti.

AB Volvo ismi, Ağustos 1926 tarihine kadar rafa kaldırıldı. SKF yönetimi, uzun süren bir çalışma sonrasında otomobil üretimine destek verilmesine başlanması konusunda ikna edildi. Bu fikir, SKF çalışanlarından Asar Gabrielsson tarafından birkaç yıl süren bir çalışma sonrasında kabul ettirildi. Gabrielsson, iyi dostu olan mühendis Gustaf Larson ile birlikte bir İsveç otomobilinin üretilmesi konusunda ısrar etti. SKF en sonunda yolu açtı ve AB Volvo ismini tekrar ortaya çıkararak marka için gerekli işlemlerin yapılmasını ve maddi desteği sağladı. Şirketin resmi ismi, aynı zamanda üretilecek otomobillerin ismi olarak da seçildi. Prototip aşaması boyunca, otomobillere Gustaf 'tan esinlenerek GL ve Larson isimleri verildi.

Tarihi değerlere sahip logo

Aynı zamanda; içinde çaprazlamasına sağa doğru bir ok bulunan daire şekli - demir için kullanılan eski kimyasal sembol - logoya adapte edildi. Bu şekil, batı kültüründe yer alan en eski ideogramlardan (düşünceyi yansıtan sembolik çizimler) biriydi ve orijinal olarak aslında Roma İmparatorluğu zamanında Mars Gezegeni'ni simgelemek için kullanılıyordu. Bu işaret, aynı dönemde Romalılar'ın Savaş Tanrısı Mars'a verdiği sembol ile aynıydı. Bu şekil, savaş malzemelerinin yapıldığı malzeme olan demiri ve savaşçılığın sembolü olan erkeksi yapıyı da tanımlaması açısından, zamanın en popüler işaretlerinden biriydi.

Aslında bu ideogram, sadece İsveç'te değil, tüm demir sanayinde daima bir sembol olmuştu. Otomobilin önünde yer alan bu sembol, İsveç'in gurur duyduğu demir sanayi; bunun yanında çelik ve dayanıklılık ile de bir birliği simgeliyordu. Yeni otomobil ile aynı zamanda Volvo ismi de kendi yazı karakterine kavuştu.

Logo tasarımı, radyatör boyunca sol üstten sağ alta doğru uzanan diagonal bir bant ile beraber şekillendirildi ve Nisan 1927 tarihinde henüz daha ilk otomobilde kullanıldı. Bu bant, orijinal hali ile krom logoyu yerinde tutmak için bir gereklilikti, fakat bundan sonra, dekoratif bir sembole dönüştü. Bu sembol, hala üretimden çıkan tüm Volvo modellerinin ızgarasında yer alıyor. Ayrıca tabii ki direksiyon simidinin ortasında, halen demir sembolünü görebilirsiniz.

Hala yuvarlanıyorum

1999 yılında, Volvo Car Corporation, sahibi AB Volvo tarafından Ford Motor Company'ye satıldı. Satış anlaşması yapıldı, fakat buna göre marka isminin gelecekte hem Volvo Cars hem de Volvo Group şirketleri tarafından kullanılmasına karar verildi.

Marka ismi sonuç olarak holding içerisinde, Volvo ve Ford tarafından %50/50 hisselerinin elinde tutulduğu Volvo Trademark Holding AB bünyesinde kaldı. Bu şekilde marka isminin nasıl ve ne şekilde kullanılacağı bu ortaklıkla belirlenmiş oldu.

Şu anda, şirket dahilinde yönetim AB Volvo Başkan ve CEO'su Leif Johansson ve Ford Motor Company CEO ve Başkanı Bill Ford Jr. tarafından sürdürülüyor.

Bugüne kadar, 13.5 milyon adet Volvo otomobili üretildi ve tabii ki milyonlarca da kamyon, otobüs, deniz, hava ve sanayi motoru ile iş makineleri ve benzeri şimdiye dek üretilen otomobillerden halen 8 milyon adedi 'yuvarlanmaya' devam ediyor.

Patent mühendisi Evald Delmar, SKF'nin temsilcisi olarak Volvo isminin başvuru belgelerini imzaladığı zaman; global pazarın en fazla bilinen ve en fazla saygı duyulan markalarından birinin tarihinde son derece önemli bir rol oynayacağının farkında değildi.

Kaynak: www.mynet.com