BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Vizesi biten 150 bin kişinin akıbeti bilinmiyor

Yeni bir rapor, Sınır Dairesi’nin vizesi bitmesine rağmen ülkede kalan 150 bin kişiden haberi olmadığını açıkladı.

Abone ol

Sınır ve göç müfettişi John Vine, Birleşik Krallık Sınır Dairesi’nin vizesi bitmesine rağmen ülkede kalan 150 binden fazla yabancı vatandaştan haberi olmadığını; bununla nasıl başa çıkılacağı konusunda da “kesin bir stratejinin” belirlenmediğini açıkladı.

Hazırladığı raporda Vine, daha çok yabancı öğrencilerden oluşan grubun gittikçe büyüdüğünü belirtiyor.

Rapor ayrıca göç memurlarının Birleşik Krallık’tan gitmesi gerektiği söylenen kişilerden kaçının ülkeden çıktığını veya kaçını yakalamaları gerektiğini bilmediklerini de yazıyor.

Göç Bakanı Damian Green önceki hükümeti suçlarken İşçi Partisi raporun ezici olduğunu söyledi.

Müfettişin Avrupa dışından gelen ve vizelerinde ülkeden son ayrılma tarihi bulunan kişiler hakkında hazırladığı bu rapor, Birleşik Krallık Sınır Dairesi’nin daha önce haberi olmadığı bir probleme dikkat çekiyor.

Çoğunluğu öğrenci olan bu kişiler eğer ülkeden çıkmaları istendiğinde ülkeden ayrılmazlarsa “göç retti havuzuna” (MRP) dahil ediliyorlar.

'Daha faal'

Raporunda Vine “150 bin göçmen hakkında Birleşik Krallık’ta daha fazla kalamayacağına karar verilmiş olmasına rağmen Sınır Dairesi bunlardan kaçının ülkeden çıktığını ve kaçının gönderilmeyi beklendiğini bilmiyor. Ayrıca Daire’nin bu sorunla başa çıkmak için kesin bir stratejisi olduğuna dair bir kanıt göremedim. Bence Sınır Dairesi bu sorunla daha faal bir biçimde başa çıkmaya çalıştığını göstermek zorunda” diyor.

Rapor, geçen Ekim ayında 153 bin MRP vakası bulunurken, bu sayının Aralık ayı ortasında neredeyse 160 bine çıktığını belirtiyor.

Göç Bakanı Damian Green ise önceki hükümet döneminde vizeleri biten göçmenlerin ülkeden gitmesi için etkili bir plan oluşturulmadığını; Birleşik Krallık Sınır Dairesi’nin şimdi bu soruna eğildiğini söyledi.

Bakan, “Daire şimdi vizesi dolan ama buna rağmen ülkede bulunan kişileri tespit etmeye çalışıyor. Avrupa genelindeki tüm uçuşların kaydedildiği sınır veri tabanını kontrol ediyoruz. Sınır Dairesi’nin bu yaz ülke genelinde başlattığı operasyonda şimdiye kadar 1.800 kişi sınır dışı edildi” dedi.