BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

5 Temmuz 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah; eski Barclays Yürütme Kurulu Başkanı Diamond'ın açıklamaları, Türk savaş uçağı pilotlarının cenazelerinin bulunması ve Higgs parçacığının keşfi haberleri ön plana çıkıyor.

Abone ol

İngiltere'de geçen hafta başlayan bankacılık skandalında adı sıkça geçen Barclays bankasının eski Yürütme Kurulu başkanı Bob Diamond'ın parlamentoda soruları yanıtlaması bu sabah gazetelerin manşetlerinde.

Financial Times gazetesi manşetten duyurduğu haberde, Bob Diamond'ın Parlamento soruşturması sırasında Barclays'e rekor ceza verilmeden 4 ay önce İngiltere Mali Hizmetler İdaresi'nin kendisinin liderliği ve bankadaki havadan endişeleri olduğunun ortaya çıktığını yazıyor. Gazete, Bob Diamond'ın, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Paul Tucker ile 2008'de yaptığı bir telefon konuşması sonucunda bankanın Libor oranlarını düşürdüğünden haberi olmadığını; ve Salı günü istifa eden Jerry Del Missier'in bahsi geçen telefon görüşmesinin özetini nasıl yanlış anlayıp bunun faiz oranlarını manüpile etmeleri için bir izin olarak algılamış olabileceğini açıklayamadığını belirtiyor.

Soruşturmadan çıkan ana başlıkları Guardian gazetesinde özetleyen Julia Finch ise Diamond'ın istifası sonucunda alabileceği 22 milyon sterlinden vazgeçmeyecek gibi göründüğünü; kendisinin bankasının çalışanlarının yaptıklarından endişe verici boyutlarda habersiz olduğunu, ve milletvekillerinin "amatör" düzeyde "saçma sapan sorular" sorduklarını yazıyor.

Financial Times bu habere ek olarak Bob Diamond'ın önceki hükümette bulunan bazı bakanların olanlardan haberleri olduğunu söylemesiyle Maliye Bakanı George Osborne'un Gordon Brown başbakanlığındaki İşçi Partisi hükümetinin Barclays skandalıyla "kesinlikle ilişkisi olduğunu" söylediğini yazıyor. Gazetenin siyasi haberler editörü George Parker "Osborne bunu İşçi Partisi'nin ekonomi sicilini zedelemek için bir fırsat olarak görebilir ama Bakan'ın partizan davranışı muhalefeti kızdırırken (kendi partisi) Muhafazakarlar'dan bazılarını da rahatsız etti. Maliye Komitesi'nin Muhafazakar Parti'den gelen başkanı Andrew Tyrie, Osborne'un davranışlarının skandalın iki parti tarafından araştırılmasını zorlaştırdığını söyledi" diyor.

Esad: 'Türkiye bize karışmasın.'

Daily Telegraph gazetesi Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Türkiye'yi ülkesinin iç işlerine daha fazla karışmaması yönünde uyardığını yazıyor. Gazete, Esad'ın "ikiyüzlü" olarak nitelediği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyeli muhaliflere silah sağlayarak 16 bin kişinin ölümünden sorumlu olduğunu belirttiğini aktarıyor. Cumhuriyet gazetesiyle yapılan mülakattan alıntı yapan Telegraph, Esad'ın "Erdoğan'ın olayların başından beri içişlerimize karışma arzusu, Türkiye'yi Suriye'de kanlı eylemlere taraf yaptı" dediğini yazıyor.

Telegraph ayrıca geçen ay Akdeniz üzerinde Suriye tarafından düşürülen Türk savaş uçağının iki pilotunun naaşlarının ünlü gemi batığı Titanik'i Atlas Okyanusu'nda keşfeden Amerikalı Robert Ballard tarafından bulunduğunu yazıyor. Haber söyle devam ediyor: "Deniz tabanında bulunan iki naaş uçağın uluslararası hava sahasında mı, Suriye hava sahasında mı vurulduğu tartışmalarına son noktayı koyabilir. Her ne kadar uçağın düştükten sonra Suriye sularına sürüklenmiş olabileceğini kabul etse de, Türkiye bu keşif sayesinde Suriye'nin uçağı uyarmadan kasıtlı vurduğunun kanıtlanacağından ümitli."

İran'ın tehdidi

Telegraph gazetesi başka bir haberinde İran'ın, kendisine saldırılması durumunda dakikalar içinde Amerika Birleşik Devletleri'nin yakınlarda bulunan üslerini ve İsrail'i vurabileceğini açıkladığını okuyucularıyla paylaşıyor. Gazete, İran'ın Devrim Muhafızları'nın çölde balistik füze kullanarak bir tatbikat gerçekleştirdiğini; Muhafız komutanı General Ami Ali Hajizadeh'in de Fars haber ajansına bölgedeki Amerikan üslerinin bu füzelerin menzilleri dahilinde olduğunu söylediğini yazıyor. Telegraph ayrıca İran'ın nükleer programı konusunda diplomatik çalışmaların sonuç vermemesi durumunda İsrail ve ABD'nin askeri operasyon düzenleme olasılığına gönderme yaptığını hatırlatıyor. Gazete İsrail'in tatbikat konusunda yorum yapmayı reddederken ABD'nin henüz yorum yapmadığını yazıyor.

Arafat'ın mezarı açılacak

Times gazetesi ortaya çıkan yeni bilgiler doğrultusunda Filistinli yetkililerin eski liderleri Yaser Arafat'ın mezarının açılacağını söylediklerini yazıyor. El-Cezire televizyon kanalının Arafat'ın kıyafetlerinde çok zehirli bir madde olan polonium-210 bulunduğu iddiası doğrultusunda eşi Suha Arafat'ın da mezarın açılmasını istediğini aktaran Times, şimdi akıllarda olan sorunun kimin Arafat'ı zehirleyecek kadar ona yaklaşmış olabileceği olduğunu ekliyor. Gazete, ismi açıklanmayan bir Filistinli yetkilinin, İsrail'in "ortaya çıkacaklardan korktuğundan" Arafat'ın naaşının bağımsız bir tarafça incelenmesini istemeyeceğini söylediğini yazıyor. Times'ın aktardığına göre Filistinli yetkililer mezarın açılmasını kabul etmiş olsa da tarih belirtmediler.

Fizikte çığır açıldı

Independent gazetesi, evrenin nasıl işlediğini kanıtlayacak Higgs Bozon atom altı parçacığının 30 yıllık bir çalışmanın ardından bulunduğunu manşetten duyuruyor. Gazete bu keşfin DNA'nın keşfi ve Ay'a insanoğlunun ayak basması kadar büyük bir olay olduğunu belirtiyor. Atom altı parçacığın varlığı fikrini ilk öne süren Profesör Peter Higgs, bu parçacığın evrende neden bazı maddelerin kütlesi olduğunu ve ışık gibi kütlesiz atomlar halinde süzülmediklerini açıklayacağını söylüyordu. Sonuçlar karşısında Profesör Higgs'in gözyaşlarını tutamadığını yazan Independent, bu parçacıkla evrendeki temel kuvvetleri açıklayan standart modelin eksik kalan kısımlarının tamamlandığını belirtiyor.