BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Vitaminin fazlası öldürüyor

Yapılan bir araştırma vitamin meraklılarını ve sağlığını vitaminlere bağlayanları hüsrana uğrattı. Nasıl mı?

Abone ol

Enerjiye ihtiyacı olan C'ye, kalbi tıklayan E'ye, hafıza problemi olan B'ye aknesi olan A'ya... Kısacası kulaktan dolma, ekrandan duyma, 'Sema'ya iyi gelmiş, ben de alayım' diye diye vitamin müptelası olup çıktık. Dünyanın da durumu farklı değil. Yapılan araştırmalar ABD'de çılgın gibi vitamin tüketildiğini rakamlarla ortaya koyuyor. Ama yine Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırma vitamin meraklılarını ve sağlığını vitaminlere bağlayanları hüsrana uğrattı; çünkü vitaminlerin çoğu fos çıktı.

GENİŞ ÇAPLI ARAŞTIRMA

Vücuttaki aşırı A vitaminin beyin kanaması ve felç riskini artırdığı, kalp ve damar hastalıklarına sebep olduğu belirlendi. Yüksek düzeyde alınan C veya E vitaminlerinin de diğer nedenlerin yanında ölüm oranını yükselttiği ortaya çıktı. ABD’de 83 bin 639 tıp doktorunun katıldığı araştırmada, yüksek düzey C veya E vitamini tüketiminin ölüm oranını "hafifçe" yükselttiği belirlendi. Yüksek düzeyde tüketilen A vitamininin, C ve E vitaminine göre beyin kanaması ve felç riskini artırdığı ve kalp damar hastalıklarına neden olduğu da rapor edilen bilgiler arasında yer aldı.

NE KORUYOR, NE ÖNLÜYOR

Araştırmada ayrıca toplumda yaygın olarak kullanılmasına rağmen antioksidan A, C ve E vitaminlerinin; diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ve kansere karşı koruyuculukları da kanıtlanamadı. Araştırmada vitaminleri alanlarla almayanlar arasında belirtilen hastalıklardan korunmada fark bulunamadı. Bu vitaminlerin yaşlanmayı yavaşlattığı, yaşlılıktaki beyin fonksiyonlarını koruduğuna dair genel inanış da ispatlanamadı. 55 yaş üstü kalp-damar veya şeker hastalığı olan hastalara 4.5 yıl boyunca verilen 400 IU E vitamininin gelişmeye neden olmadığı ve bu hastalarda böbrekleri korumadığı da belirlendi.