BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Vesikalı Yarim dönemi bitiyor

Başbakanlıktan hayat kadınlarına müjde. 50 yıldır uygulanan vesika sistemi değişiyor.

Abone ol

Türk filmelerine konu olan hayat kadınlarına verilen vesika tarihe karışıyor. Vesika verip nüfus cüzdanına el koyma dönemi bitiyor. Seks işçileri, yeni düzenlemeyle el konulan nüfus cüzdanlarına 50 yıllık bir uygulamanın ardından kavuşabilecek. 

Uzun yıllardır hayat kadınlarının şikayetine neden olan uygulama büyük tepki çekiyordu. Hayat kadınları çareyi Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na başvurmakta buldu. Akşam gazetesinin haberine göre utancın, 1961 tarihli tüzüğe dayandığını belirten kadınlar, 'Çocuklarımızı okula kayıt ettirirken nüfus cüzdanımız olmadığı için vesikamızı göstermek zorunda kalıyoruz. Bu durumda hem biz, hem de çocuklarımız damgalanıyor' dedi.

ŞİKAYET HAKLI BULUNDU

Vesika şikayetini, Anayasa ve İnsan Hakları kapsamında değerlendirip haklı bulan Başbakanlık, tüzüğün değiştirilmesi için harekete geçti. İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları da uygulamaya dayanak teşkil eden tüzüğü değiştirmek için çalışma başlattı.

İKİ BAKANLIK ÇALIŞMA YAPACAK

İçişleri Bakanlığı tarafından, Başbakanlık'a gönderilen yazıda, konunun muhatabının Sağlık Bakanlığı olduğu, çözüm için ortak çalışma yürütüleceği belirtildi. Söz konusu tüzüğün 22. maddesi, hayat kadınlarının nüfus kağıtlarına el konularak vesikaya bağlanmasını düzenliyor. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı daha önce de, hayat kadınlarını topluma kazandırmak için proje hazırlamıştı.

İŞTE O MADDE

Vesika utancına yol açan 'Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü'nün ilgili 22'nci maddesi şöyle:

'Genel kadın olarak tescili gerekeceği komisyon tarafından yapılan inceleme ile anlaşılan kadınların her biri için ekli örneğe göre tertip edilip numaralanır ve bu kartona kadınların bir fotoğrafı yapıştırılıp adları, soyadları, yaşları, doğdukları, ikamet ettikleri ve fuhuş yapacakları yerler kaydolunur. Kadınların nüfus hüviyet cüzdanları makbuz karşılığında alınarak kartona eklenir. Ellerine ekli örneğine uygun bir (Hüviyet muayene cüzdanı) verilir.