BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Vergi yapılandırması gündemde mi?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni bir vergi yapılandırması olup olmadığı yönündeki soruya cevap verdi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Sadece yurt dışından bir varlık barışı, yurt içi dahi yok. Çünkü onu (vergi yapılandırması) sık sık yaptığımızda vergiye uyum konusunda problem yaşıyoruz" dedi.

Babacan, JW Marriott Otel'de düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yeni bir vergi yapılandırmasının söz konusu olup olmadığı yönündeki soruya karşılık Babacan, şöyle konuştu:

"Sadece yurt dışından bir varlık barışı, yurt içi dahi yok. Çünkü onu sık sık yaptığımızda vergiye uyum konusunda problem yaşıyoruz. O zaman herkes bekler kimse vergisini ödemez, ara ara servetini toplar ve varlık barışı diye bize getirir, anlamı kalmaz. Dolayısıyla onu çok sık yapmak doğru değil. Zaten bir kere kriz döneminde yaptık biliyorsunuz. Öyle bir şeyi sık sık tekrar edemeyiz. Bunun amacı yurt dışında varlığı olanın Türkiye'ye onu getirmesi ve getirdiği zaman da az bir vergiyle Türkiye'de sisteme katması, amaç bu."

Mevduat vadelerinin uzaması konusunda bir seri tedbir aldıklarını anlatan Babacan, bunların sonuçlarını birkaç ay daha bekleyip, değerlendirmeleri ondan sonra yapmak gerektiğini söyledi.

Bankaların tahvil ve bono ihracı yöntemiyle kaynak toplamasının önünü açtıklarını dile getiren Babacan, birçok bankanın dışarda ve içerde tahvil ihraç ettiklerini, bunun mevduata göre çok daha uzun  vadeli bir kaynak olduğunu belirtti.

Kamu kuruluşlarının yaptıkları her kiralama için Başbakanlıktan özel izin almak zorunda olduğunu vurgulayan Babacan, buradaki bir ekibin gayrimenkulün değeri, devlet yapsaydı kaça mal olurdu gibi açılardan talebi değerlendirmesinin ardından bu konuda izin verildiğine dikkati çekti. Babacan, gayrimenkul kiralama izni yanında izin verilmeyen de çok sayıda kuruluş bulunduğunu bildirdi.

HAKSIZ REKABET OLMASIN

Bireysel emeklilik yaptırıp yaptırmadığı yönündeki soru üzerine Babacan, şöyle konuştu:

"Ben ve eşim sisteme gireceğim diye açıklamıştım ama daha sonra şöyle bir tablo ortaya çıktı: Neredeyse bütün şirketler 'bizimle yapın' dediler. Bir yandan da Hazine Müsteşarlığımız onları düzenleyen ve denetleyen bir kuruluş. Dolayısıyla yaptırdık mı, yaptırmadık mı, kiminle yaptırdık diye tartışma söz konusu olmasın diye o konuda açıklama yapmamaya karar verdim. Bu konuda açıklama yapmayacağım. Çünkü hemen merak konusu oluyor acaba hangi şirket? Haksız rekabet durumu olmasın diye açıklamama kararı aldım. Kurumlarımızın hepsini destekliyoruz. Vatandaşlarımız hangi bireysel emeklilik şirketine girerse girsin hepsinden iyi hizmet almaları gerektiğini düşünüyoruz."