BIST 10.277
DOLAR 32,24
EURO 34,72
ALTIN 2.385,57
HABER /  EKONOMİ

Vergi kanunu düzenlemesi geliyor

Bakan çağlayan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen ''Rol Modelim-İş'te Adamım'' toplantısına katıldı.

Abone ol

Kayıt dışılığa dikkat çeken Çağlayan, taksici ile zenginin benzine aynı vergiyi verdiğine dikkat çekti ve Vergi Kanunu üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Türkiye şu anda net dış borcu olmayan bir ülkedir. Bu ülkenin rezervleri, elindeki varlıkları, Merkez Bankası'ndaki varlıkları ve dış borcuna baktığımız zaman Türkiye dış borcu olmayan bir ülkedir'' dedi. 

Bakan Çağlayan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen ''Rol Modelim-İş'te Adamım'' toplantısına katılarak öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Bir öğrencinin Bakan Çağlayan'ın Cenevre'de Volkswagen ile ilgili sözlerini hatırlatması üzerine Çağlayan, lisansiyer otomobil firmalarının Türkiye'deki üreticilere hamallık görevi verdiğini belirterek, Türkiye'nin otomotiv üretimi yapabilecek bir kabiliyeti olduğunu söyledi. 

Çağlayan, Volkswagen yetkilileriyle görüştüğünü belirterek, ''Gördüm ki, teşvik sistemimizi Volkswagen incelememiş, inceletmemiş'' ifadesini kullandı.  

Volkswagen'in Ortadoğu'da pazar payının yüzde 1,5 olduğunu ifade eden Çağlayan, Türkiye'yi bir yatırım üssü gibi görebileceklerini söylediğini anlattı. 

Çağlayan, konuya ilişkin ''(Bizim elimizdeki veriler bu şekilde göstermiyordu) dediler. 'Gelin bizim bakanlığımız açık' dedim. 'Sizin istediğiniz tüm bilgilerde arkadaşlar size yardımcı olur' dedim. Birlikte çalışma kararı aldık. Mayıs ayında Türkiye'de bir açılışı olacak onların. Geldiklerinde Doğuş Grubu ile beraber oturup değerlendireceğiz. Anlayan anlıyor zaten, anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az'' diye konuştu. 

''VERGİ KANUNU ÜZERİNDE ÇOK YOĞUN ÇALIŞIYORUZ"

Bakan Çağlayan, bir öğrencinin KDV'nin yüksek olduğu görüşünü değerlendirerek, Türkiye'de devletin yapmakla olduğu görevler olduğunu ve bunları yapabilmek için vergiye ihtiyacın olduğunu bildirdi. 

Türkiye'de son yıllarda azalmakla birlikte kayıt dışılığın çok yüksek olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ''Bugün Türkiye'nin en zengin insanı da, orta gelirli insanı da, benim taksi şoförü kardeşim de aynı benzini alırken aynı vergiyi ödemek zorunda, bu adil değil. 'Vergi Kanunu' üzerinde çok yoğun çalışıyoruz. Sayın Başbakanımıza da bunu sunduk. Maliye Bakanımız tarafından çalışmalar yapılıyor. Mümkün olduğunca kayıt dışılığı azaltmamız ve insanların gelirlerinden kazandığı oranda vergi vermesiyle istenen vergi toplandığı zaman sorun çözülecektir'' diye konuştu. 

Bakan Çağlayan, bir öğrencinin dış borcu sebep göstererek, Türkiye'nin ekonomik gelişmelerine ''balon'' benzetmesi yapması üzerine de ''Türkiye şu anda net dış borcu olmayan bir ülkedir. Bu ülkenin rezervleri, elindeki varlıkları, Merkez Bankası'ndaki varlıkları ve dış borcuna baktığımız zaman Türkiye dış borcu olmayan bir ülkedir'' dedi. 

Türkiye'nin toplam iç ve dış borcu Türkiye'nin toplam milli gelirinin yüzde 36'sı olduğunu ifade eden Çağlayan, Almanya'nın iç ve dış borcunun toplamının milli gelirin yüzde 80'i olduğunu kaydetti. 

VENEZUELA'YA MAYIS AYINDA ZİYARET

Bakan Çağlayan, bir gazetecinin ''Venezuela Devlet Başkanı'nın vefatının ardından bu ülkeye bir ziyaret gerçekleştirmeyi düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine de Venezuela'ya Mayıs ayında bir ziyaret planladıklarını bildirdi. 

Bir öğrencinin akaryakıtta ÖTV'nin yüksek olduğunu belirterek, ''Obama Amerika'da hapşırsa benzinin fiyatları zamlanıyor. Bunun vergilendirme sisteminde biraz değişikliğe gitmemiz gerekiyor diye düşünüyorum'' ifadesini kullanması üzerine Bakan Çağlayan, enerji fiyatlarının yurtdışında belirlendiğini söyledi. 

Çağlayan, petrol fiyatlarıyla ilgili OECD'nin tahminini duymaktan korktuğunu, duyunca titrediğini belirterek, OECD'nin gelecek 10 yılda brent petrol fiyatlarının 250 dolara çıkacağını tahmin etiğini, bunun gerçekleşmesinin dünya için bir felaket olabileceğini bildirdi.