BIST 10.000
DOLAR 32,38
EURO 34,70
ALTIN 2.429,31
HABER /  GÜNCEL

Venezuela'da gıda alan parmak izi verecek

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro gıda darlığı ve kaçakçılıkla mücadele için süpermarketlerde zorunlu parmak izi alma uygulaması başlatılacağını açıkladı.

Abone ol

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro gıda darlığı ve kaçakçılıkla mücadele için süpermarketlerde zorunlu parmak izi alma uygulaması başlatılacağını açıkladı.

Maduro sistemle tek bir üründen çok fazla alınmasının önleneceğini söyledi.

Ancak Venezuela muhalefeti planı reddetti ve sistemle tüm Venezualılara hırsız muamelesi yapılacağını savundu.

Sisteme karşı çıkanlar temel gıda maddesi alışverişi yapan tüketicilerin parmak izlerinin alınmasının karne uygulaması anlamına geldiğini ve mahremiyeti ihlal ettiğini söylüyor.

Yetkililer Venezuela'nın iç pazarda sübvanse ettiği ürünlerin yüzde 40'ı ının Kolombiya'ya kaçırılıp, çok daha yüksek fiyatlara satıldığını belirtiyor.

Kolombiya'ya kaçak giden gıda

El Universal gazetesine konuşan Askeri Sözcü General Efrain Velasco Lugo "Kolombiya'ya kaçırılan temel gıda ürünleri süpermarketlerimizin raflarını doldurabilir" dedi.

Muhalefet ülkedeki ekonomik krizden eski Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in uygulamaya başladığı son 15 yıldır izlenen başarısız sol politika olduğunu savunuyor.

Pekçok temel gıda maddesindeki azlık, yüksek suç oranları ve yüksek enflasyon geçen Ocak ayında ülkenin batısındaki Tachira ve Merida eyaletlerinde sokak eylemlerine neden olmuştu.

Protestolar daha sonra benzer sorunlar yaşayan ülkenin diğer kesimlerine yayılmıştı.

Venezuala bu ay başında Kolombiya sınırında kaçakçılık operasyonu başlattı.

Sınıra 17 bin asker konuşlandırılırken, sınır kapıları geceleri kapatılmaya başlandı.

Sınırın geceleri kapatılması kararı Kolombiya'yla ortaklaşa alındı. Kolombiya da Venezuela'dan kaçak giren ucuz gıdayı büyük bir sorun olarak görüyor.

Kolombiya hükümeti bu nedenle büyük vergi kaybı yaşandığını ve yerli işletmelerin haksız rekabetten şikayet ettiğini söylüyor.