BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Venezuela'da bireylere silah satışı yasaklandı

Venezuela'da ticari amaçlarla ateşli silah ve cephane satışını yasaklayan yeni bir kanun yürürlüğe girdi.

Abone ol

Venezuela'da ticari amaçlarla ateşli silah ve cephane satışını yasaklayan yeni bir kanun yürürlüğe girdi.

Ülkede şimdiye kadar her isteyen özel şirketlerden silah satın alabiliyordu. Ancak bundan böyle sadece asker ve polislerle, güvenlik şirketleri gibi kimi kuruluşlarda çalışanlar, devlete ait silah firmalarından veya silah ithal eden kuruluşlardan ateşli silah satın alabilecek.

Hükümetin getirdiği yeni silah satışı yasağı, Ekim ayında yapılacak seçimlerden önce güvenlik koşullarını geliştirmeyi ve işlenen suç oranını düşürmeyi hedefliyor.

Venezuela'da geçen yıl 18 binden fazla cinayet işlendi. Başkent Karakas, Latin Amerika'nın en tehlikeli kentlerinden biri olarak görülüyor.

Hükümet yeni kanunun yürürlüğe sokulmasından önce, halkın elindeki yasal olmayan silahları, cezalandırma korkusu olmasızın teslim edebilmesi amacıyla bir af çıkardı.

Karakas'ta BBC'nin sorularını yanıtlayan bir Venezuelalı, "Her gün insanlar öldürülüyor. Bu yasa önemli ama daha fazla şey yapılmalı. Yeterince çaba gösterilmiyor." dedi.

Hugo Chavez hükümeti, nihai hedeflerinin tüm sivillerin silahsızlandırılması olduğunu belirtirken, muhalifleri poliste ve hükümet güçlerinde, yeni yasayı uygulatabilecek irade ve olanak bulunmadığını savunuyor.

Bu yılki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesindeki kampanya sırasında, ülkedeki suç oranının öne çıkan konu olacağı tahmin ediliyor.

Venezuela Şiddet Gözlemevi adlı bir grup, ülkedeki şiddet eylemlerinin Chavez'in işbaşına geçtiği 1999'dan bu yana büyük artış kaydettiğini belirtiyor.

Latin Amerika'daki çeşitli ülkelerde işlenen cinayetler, 100 binde 6,9 oranında olan küresel ortalamanın çok üzerinde.

Yakınlarda BM tarafından hazırlanan bir raporda, Güney ve Orta Amerika ile Karayip adalarının, dünyada, ateşli silahlarla en fazla cinayet işlenen bölgeler olduğu kaydedilmişti.