BIST 10.108
DOLAR 32,39
EURO 34,69
ALTIN 2.410,36
HABER /  GÜNCEL

Venezuela parlamentosu çalışmalarına başlıyor

Venezuela'da Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in 10 Ocak'taki yemin törenine katılıp katılamayacağıyla ilgili tartışmalar sürerken parlamento yeni dönem çalışmalarına başlıyor.

Abone ol

Venezuela'da Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in 10 Ocak'taki yemin törenine katılıp katılamayacağıyla ilgili tartışmalar sürerken parlamento yeni dönem çalışmalarına başlıyor.

Parlamentonun şimdiki başkanı Diosdado Cabello'nun yeniden bu göreve seçilmesi bekleniyor. Cabello, Chavez'in halefi olarak seçtiği ve halen Başkan Yardımcısı olan Nicolas Maduro'nun siyasi rakibi olarak görülüyor.

BBC'nin Karakas'taki muhabiri Sarah Grainger Ulusal Meclis'in aslında sıradan bir olay olan açılışının, Hugo Chavez'in yokluğu dolayısıyla ayrı bir önem taşıdığını kaydediyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Maduro, Hugo Chavez Perşembe günkü yemin törenine katılamayacak durumda olsa bile, yeni dönem cumhurbaşkanlığına başlayabileceğini bildirdi.

Chavez 10 Ocak'taki törene katılamazsa, yeniden seçime gidilmesi yönündeki muhalefet çağrılarını reddeden Maduro, Yüksek Mahkeme'nin daha sonraki bir tarihte ant içme töreni düzenleyebileceğini belirtti.

Küba'da geçen ay geçirdiği kanser ameliyatından bu yana solunum sistemiyle bağlantılı ciddi sağlık sorunları yaşayan 58 yaşındaki Chavez, üç haftayı aşkın süredir halk önüne çıkmadı.

Yorumcular, Chavez'in yeni dönem cumhurbaşkanlığı için yapılacak yemin törenine katılamaması olasılığını farklı bakışlarla değerlendiriyor.

Muhalefetteki bazı kesimler, Chavez'in hala Küba'da bulunması durumunda yönetimi parlamento başkanının devralması ve 30 gün içinde yeniden seçime gidilmesi çağrısında bulunuyor.

Ancak Maduro, 10 Ocak Perşembe gününün değişmez bir tarih olmadığını ve Chavez'in cumhurbaşkanlığı konusunda 'mutlak devamsızlık' kararı alınmasını gerektiren bir neden bulunmadığını kaydetti.

Elindeki küçük boy anayasayı göstererek açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nicolas Maduro, "Cumhurbaşkanı hala Cumhurbaşkanı olmaya devam ediyor. Halkı karıştırmayın. Demokrasiye saygılı olun!" dedi.

Maduro, Cumhubaşkanının dinlenmeye, sükûnete ve sağlığını yeniden kazanmaya hakkı olduğunu vurguladı ve "Kumandan, yeniden, sağlıklı bir şekilde dönecek." dedi.

Ana muhalefet koalisyonunun başkanı Ramon Guillermo Aveledo ise, hükümetin Cumhurbaşkanının görevi başına geçemediğini kabullenmek istemediğini söylüyor.

Ülkede yeniden seçime gidilecek olursa, anayasa uyarınca parlamento başkanının liderliği devralması gerekiyor.

Cabello ve Maduro, yaptıkları açıklamalarda iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi içindeki bütünlüğün korunacağına söz vermişlerdi.

Cabello, bugün parlamento dışında toplanan Chavez yandaşlarına seslenerek, "söylenti kampanyasıyla mücadele için devrimci birlik içinde davranmalarını" istedi.