BIST 10.007
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.435,58
HABER /  GÜNCEL

Velev ki yine yüzde 50 aldı

Radikal yazarı Murat Yetkin bugünkü köşesinde "Erdoğan yine yüzde 50 alsa da Türkiye'yi eskisi gibi yönetebilecek mi?" diye sordu.

Abone ol

Radikal si yazarı , Başbakan Erdoğan'ın yüzde 50 oy alsa bile ülkeyi eskisi gibi yönetemeyeceğini iddia etti.

Gezi olaylarıyla başlayan ve 17 Aralık'la devam eden sürecin tansiyonunu sandıklar düşüremeyecek mi? Hükümete karşı sert muhalefetiyle bilinen Radikal'in yazarlarından Yetkin, sandıktan AK Parti çıksa da hesaplaşmanın süreceğini düşünüyor.

Yetkin, Gezicilerin, Gülencilerin iktidara karşı diş bilediğini yazan Yetkin, KCK'nın son açıklamasına değinerek hükümeti zor günlerin beklediğini savundu.

Yakın zamana kadar AK Parti kurmaylarının yüzde 40-42 aralığını tahmin ettiğini savunan yazar, son bir haftadır çıtanın yeniden yükseltildiğine dikkat çekti. 

ERDOĞAN'I HAYIRLA ANDIKLARI SÖYLENEMEZ

"Velev ki Erdoğan yine yüzde 50 alsın...Türkiye’yi bir daha bugüne kadar yönettiği gibi yönetebilecek mi?" diye sorduktan sonra gördüğü siyasi manzarayı anlattı:

1-Bu yıl ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Haziran 2015’te öngörülen ama erkene de alınabilecek seçimlerdeki duruma dair ciddi bir işaret verecek. Neticede bir büyük ankettir seçim.

2-Yerel seçim Erdoğan bakımından –muhalefet partileri dışında- Türkiye toplumunun iki kesimiyle bir hesaplaşma niteliği taşıyacak. Bu kesimler şunlar:

* Çoğu daha önce oy dahi kullanmayı düşünmemiş, şehirli, eğitimli, orta sınıf. Bu kesimin Gezi protestolarında –şimdiye dek 8 cana mal olan- sert tutumu nedeniyle Erdoğan’ı hayırla andıkları söylenemez.

* Fethullah Gülen’ciler. Kısa süre öncesine dek Erdoğan’ın en yakın destekçi ve müttefiklerinden olan Gülen, Erdoğan’a göre şimdi kendisinin ve halkın bir numaralı düşmanı.

Nasıl Geziciler için dönüm noktası 2013’ün Haziranı olmuşsa, Gülenciler için de 2013’ün Aralıkı oldu. Erdoğan seçim kampanyasında 17 Aralık’ta başlatılanın yolsuzluk soruşturması değil, ‘darbe girişimi’ olduğunu söylüyor. Yalnız bu defa darbeye kalkışanlar asker değil, kendi iktidarı altında askeri siyasetten tasfiye eden, o arada Erdoğan’ı da aldatarak yargı ve bürokrasiye sızmış Gülenciler.

3-Kürt meselesi... Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan aracılığıyla Abdullah Öcalan’a "PKK 30 Mart’a kadar dursun, sonra söz" dedi, somut adım atmak için. Ama PKK "Biz bu sözleri 2009, 2010, 2011 sandıkları öncesinde de duyduk" diyor. Benzeri bir sözle 30 Mart sonrasında Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Meclis seçimi sonrasına ertelenmeme teminatı istiyor. KCK adına (15 Mart) "AKP muhatabımız olmaktan çıktı" açıklamasıyla pazarlık çıtasını yükselttiler; önümüzde 21 Mart Nevruz ve 27 Mart Erdoğan’ın Diyarbakır mitingi eşikleri var.

Tablo bu. Peşin hükümlü olmadan söyleyin, Erdoğan velev ki yüzde 50 alsa, bu Türkiye’yi eskisi gibi yönetebilir mi?
Bana biraz zor geliyor ama ben biraz karamsarımdır hep.