BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.397,91
HABER /  POLİTİKA

Vekillere sağlıklı yaşam kitapçığı

TBMM, milletvekillerine yönelik sağlıklı ve dengeli beslenme önerilerinin yer aldığı bir kitap hazırladı.

Abone ol

Milletvekilleri için hazırlanan, ''Sağlıklı ve Dengeli Beslenme-Obezite ve Diyet'' başlıklı kitap, 2 bin adet basıldı.

Kitap, iktidar ve muhalefet kulislerinin girişlerinde kurulan stantlarda, milletvekillerine ve Meclis personeline dağıtılıyor.

Kitapta, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler-mineraller ve su anlatılıyor.

Kitapta, su gereksinimini karşılamak için günde en az 6-8 bardak su içilmesi, harcanan her kalori için 1 mililitre sıvı tüketilmesi öneriliyor.

Kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenme kadar egzersizin önemine işaret edilen kitapta, egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanıyor:

-Aç karnına değil, yemeklerden 1,5-2 saat sonra yapmak,

-Sabah değil, saat 16.00'dan sonra yapmak. 

-Isınma hareketleri yaparak başlamak.

-En az 40 dakika süreyle başlamak ve vücut egzersize alıştıkça süreyi artırmak.

-Her gün olmazsa gün aşırı yapmak.

-Nabız sayısı artacak şekilde yapmak.

-Egzersiz sonrasında yeteri kadar sıvı almak.

''İdeal vücut ağırlığı yoktur''

Ayrıca, beslenmenin iyi uygulanabilmesi için de yemeklerin yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yenmesi, yemeği bir kaç dakika bırakarak yanındakilerle konuşulması, yemek sırasında ve sonrasında su içilmesi, öğün atlanılmaması, çevredekilerin, yememeleri gereken yiyecekleri ikram etmemeleri, hediye olarak getirmemeleri konusunda uyarılması önerildi.

Kişilerin, bir çok yapı ve şekilde olduğu ifade edilen kitapta,  ''Bu farklılıklardan dolayı mükemmel vücut veya ideal vücut ağırlığı, şekli veya yapısı diye herkesin ulaşmak üzere çabalayacağı bir şey yoktur. Bu nedenle vücut şekline ve yapısına uygun sağlıklı yaşam şekli seçilebilir ve daha dolu, daha üretken yaşam sürebilir ve sağlık sorunları oluşturan riskleri azaltabilirsiniz. Unutulmaması gereken şey, görüşünüzden önce sağlığınızı korumaya çalışmaktır. Sağlıklı ideal kiloya ulaşıldığında da bunun kalıcı olmasını sağlamak, sürekli kilo verme veya alma döngüsüne girmemektir'' uyarısında bulunuldu.

Kitapta, ayrıca beslenme planı, çeşitli yemeklerin değişim listesindeki karşılığına da yer verildi.

Milletvekillerine, hakları için rehber

Bu arada, TBMM Milletvekilleri Hizmetleri Başkanlığı, milletvekillerini bilgilendirmek amacıyla ''Tedavi Yardımı Rehberi'' ve ''Sözleşmeli Sağlık Kurum ve Kuruluşları'' na yönelik iki ayrı kitap yayınladı.

Her iki kitap, hem eski hem de yeni milletvekillerine dağıtılacak.