BIST 9.803
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.430,60
HABER /  EKONOMİ

Rumlar 6 milyar euro arıyor

Rumlar, sıradan mevduatlardan kesinti yapmamak için 6 milyar Euro arıyor.

Abone ol

Güney Kıbrıs’ta sıradan mevduat sahipleri vergilendirmeden muaf tutulabilmesi için Kıbrıs Rum Yönetimi'nin 6 milyar Euro'luk meblağı nereden bulacağını göstermesi gerekiyor.

Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu, Kıbrıs Rum kemsine, mali krizden kurtulabilmesi için, ihtiyacı olan 17 milyar Euro yerine 10 milyar Euro borç verme, bunun karşılığında da bankalardaki mevduat sahiplerinin hepsinin bir defaya mahsus vergilendirmesini önerisi ile ilgili görüşmeler dün akşam da devam etti.

Kıbrıs Rum Yönetimi, AB’nin teklifini değiştirme umuduyla, dünkü meclis toplantısını bugüne ertelemişti.

Gelişmeler, Avrupa’dan Amerika’ya kadar tüm önde gelen medya kurumlarında, sıradan mevduat sahiplerine de fatura çıkarılmasından, mevduat sahiplerinin vergilendirilmesi önerisinin borsaları etkilemesinden dolayı geniş yer aldı.

Bu çerçevede, AB Liderlerinin Brüksel’de dün yer alan görüşmesinin ardından Eski Euro Grubu Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum kemsine verilecek kredi paketi kapsamında, mali piyasalarda dengesizlikler yaratacağından AB liderlerinin bono sahiplerini kayba uğratmaktan kaçınması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Rus Maliye Bakanı Anton Siluanov, Kıbrıs Rum Yönetimi ile ilgili sürece dahil edilmeleri konusunda anlaşmalarına rağmen, Rusya’nın görüşmelere davet edilmediğini söyledi.