BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.445,81
HABER /  EKONOMİ

Ve Euro'nun kaderi belli oldu

Piyasaların gözü kulağı Almanya Anayasa Mahkemesi'ndeydi. Beklenen karar çıktı. Yatırımcılar kararı değerlendirdi.

Abone ol

Federal Anayasa Mahkemesi, Almanya'nın uzun süreli kalıcı kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve Mali Pakt'ta yer almasını 'belirli koşullar altında' kabul etti.

Almanya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Kurtarma Fonu'nun bloke edilmesine yönelik çağrıları reddetti. Böylelikle Almanya Kurtarma Fonu'nun içinde yer alacak.

Almanya Anayasa Mahkemesi, Euro Bölgesi'ndeki borç krizi çerçevesinde geliştirilen sürekli kalıcı kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) bazı çekincelerle Anayasa'ya uygun olduğuna karar verdi.

Mahkeme, Almanya'nın euro kurtarma şemsiyesi olan ESM'e katılabileceği görüşünü bildirerek, Almanya için belirlenen yükümlülüğün 190 milyar euro ile sınırlı kalması gerektiği ifade edildi.

Euro ülkelerine daha fazla bütçe disiplini getiren mali anlaşma ile birlikte haziran ayı sonunda Alman Meclisi'nde büyük çoğunlukla kabul edilen ESM'in yürürlüğe girmemesi için birçok siyasetçi, bazı uzmanlar ve Sol Parti ile yaklaşık 37 bin imza toplayan ''Daha fazla Demokrasi'' adlı bir oluşum tarafından Anayasa Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

SORU İŞARETİ

Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte, alman Anayasa Mahkemesi kararının geçen hafta Draghi tarafından açıklanan sınırsız tahvil alım kararıyla nasıl örtüşeceğinin şu an için soru işareti olduğunu belirtti.

Alman Anayasa Mahkemesi kararını değerlendiren Ökte, şunları kaydetti:
 
''Alman Anayasa Mahkemesi hakimi kararı okurken 1.2870'den 1.2825'e gerileyen Avro/Dolar paritesi 'koşullu evet' kararı okunması sonrası 1.2890'a rali ediyor. DAX endeksi de günün en yüksek seviyesine yükseldi. Parlamento alt konsey kararı olmadan Alman Avro Bölgesi Daimi Kurtarma Fonuna (ESM) yükümlülüklerine 190 milyar avro tavan getiren Alman Anayasa Mahkemesi kararının geçen hafta Draghi tarafından açıklanan sınırsız tahvil alım kararıyla nasıl örtüşeceği şu an için soru işareti''

AVRO DEĞER KAZANDI

İntegral Menkul Değerler Analisti Ozan Batu, Almanya Anayasa Mahkemesi'nin Avro Bölgesi daimi kurtarma fonuna (ESM) ilişkin itirazları reddetmesiyle ilgili, ''Almanya'nın yükümlülüğü konusunda parlamento alt kanadı onayı olmadan 190 milyar avroyu aşamayacağını belirtmesi sonrası avro diğer para birimleri karşısında değer kazandı'' dedi.

Karara ilişkin değerlendirmede bulunan Analist Ozan Batu, Almanya Anayasa Mahkemesi'nin Avro Bölgesi daimi kurtarma fonuna (ESM) ilişkin itirazları reddettiğini belirterek, açıklamanın devamında ESM'nin bazı koşullara bağlı olarak onaylanmasına karar verildiğine işaret etti.

Almanya'nın yükümlülüğü konusunda parlamento alt kanadı onayı olmadan 190 milyar avroyu aşamayacağını belirtmesi sonrası avronun diğer para birimleri karşısında değer kazandığını ifade eden Batu, ''Sabah saatlerinde AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun Ekonomik ve Parasal Birliğin derinleştirilmesine ilişkin bir planı bu yıl yayınlayacaklarını açıklamaları da avro bölgesi hakkında olumlu adımlar atılabileceği yönündeki beklentileri arttırmış durumda'' dedi