BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,79
ALTIN 2.432,75
HABER /  GÜNCEL

Vatan'dan Akşam'a 'acı' sözler!

Vatan Gazetesi'nin 'Dinle Başbakan' manşetine Erdoğan cevap verdi, peşinden Akşam polemiğe dahil oldu. Polemik şimdi iki gazete arasında sürüyor.

Abone ol

Vatan Gazetesi seçim anketinin ardından 'Dinle Başbakan'başlıklı bir dizi yayınlayınca Erdoğan'ın tepkisini çekmiş ve Başbakan tarafından ağır sözlerle eleştirilmişti. Ardından Akşam Gazetesi Başbakan'a destek verip, 'utanmazlar' diye haber yapınca, Vatan'ın Genel Yayın yönetmeni Tayfun Develioğlu, örnekler verip utanmaz kim' diye soruyor ve 'Kavga değil gazetecilik' yapıyoruz diyor.

Yazı: Tayfun Develioğlu
Kaynak:
www.vatanim.com.tr

Genel yayın müdürlerinin gerekmedikçe yazı yazmasını doğru bulmam. Şahsi inancıma göre haftada bir gazetenin tavrı veya gazeteyle ilgili yeni gelişmeler konusunda okuru bilgilendirme yazısı yazılabilir, hepsi bu. Ben de sıklıkla pazartesi günleri bu görevi yerine getirmeye çalışıyorum.

Ama son zamanlarda öyle gariplikler oluyor ki, 3.5 yıldır gerektikçe yazdığım şeyleri tekrar etmek zorunda kalıyorum. Korkarım bunlar zorla beni her gün yazı yazan biri haline getirecek.

Bugünün mecburi yazı konusu şudur:
Büyük titizlikle hazırladığımız seçim anketini geçen hafta yayınladık. Hemen ardından halen süren "Dinle Başbakan" başlıklı yazı dizisine başladık. Başbakan önceki gün, medyayı eleştiren sert sözler söyledi. Bu sözlerin bir bölümünün hedefi "Dinle Başbakan" dizisi nedeniyle VATAN'dı. Ben de bunun üzerine, pazartesi (dünkü) yazımı bu konuya ayırdım ve VATAN'in ilkelerini, yayın politikasını hatırlatıp Erdoğan'a cevap verdim.

Dün sabah saatlerinden itibaren bir fırtınadır gidiyor. Neymiş, "Kılıçlar çekilmiş, VATAN Başbakan'a savaş açmış"...

Toy kasaba delikanlıları vardır ya... Gazı verirsin, alır bıçağı durup dururken katil olur. Bunlar da bizi öyle sandılar galiba...

Bir durun da, kiminle ne zaman kavga edeceğimize biz karar verelim.

Bir seçim anketi yaptIk, sonuçlarını yayınladık. Hangi partinin lideri kızar, hangisinin hoşuna gider, kimin önü açılır, kimin koltuğu zora girer, bunlar bizi ilgilendirmez. Anketi yaptik, sonucunu yayınladık. Nokta. Gerisi yorumcuların işi.

Halkı dinledik, "Dinle Başbakan" diye yazı dizisi yaptik. Başbakan kızmış. Kızar, ne yapalım yani? Biz bu gazeteyi hazırlarken "Başbakan buna kızar, buna kızmaz" diyerek haber seçmiyoruz ki. Doğru olduğuna inandığımız, halk ilgilendiren haberleri seçip gazeteye koyuyoruz. Alnında leke, sırtında yük yoksa bu iş bu kadar basit.

Biz diyoruz ki, bu gazetenin iktidarlardan beklentisi yoktur. Olmayacaktır da... Onun için bu gazete siyaset haberlerini en doğru, en tarafsız biçimde verebilme özgürlüğüne sahip tek yayın organıdır. Ona buna yaranayım demez; rahattır, doğru bildiğini yazar, halktan saklamaz.

Dün bunları anlatırken, bizi eleştiren bazı holding gazetelerine naçizane "Alışın, rahat edersiniz" diye tavsiye etmiştim. Öyle görünüyor ki biraz zorlanacaklar.

Bahis promosyonu olarak dağıtılan gazete dün bize sataşmış. Aslında bunları ciddiye almamak lazım ama meslek içi eğitim hizmeti kapsamında kısaca değerlendirelim:

Birinci sayfalarında bize Doğan Grubu'nun desteğiyle yayınlanan gazete demişler.

Arkadaşlar, bu gazetenin tek desteği okurlarıdır. Doğan Grubu VATAN'ı basar ve dağıtır. Bu işten de iyi para kazanır. Geçen yıl Doğan Grubu'ndan 24 bin tonun üzerinde kağıt satın almışız. Doğan Grubu'nun matbaalarında 105 milyon adetin üzerinde gazete bastırıp dağıtmış, bunun 90 milyon adedini satmışız. Tüm bu hizmetin parasını da tıkır tıkır ödemişiz.

Siz bilmezsiniz belki de, dünyanın pek çok yerinde bu iş böyle yapılır. Büyük matbaalar, pek çok gazetenin baskısını yapar, büyük dağıtim şirketleri de o gazeteleri dağıtır.

Sizin dağıtim şirketiniz var mı?
Yok.
Akşam'ı kim dağıtıyor?
Ciner Grubu'nun dağıtım şirketi.
Bu durumda sizi Turgay Ciner mi desteklemiş oluyor?

Turgay Ciner'den önce gazetenizi Doğan Grubu dağıtıyordu.
O dönemde sizi Aydın Doğan mı destekliyordu?

Şimdi ben çıkıp "Akşam'ı eskiden Aydın Doğan destekliyordu, şimdi Turgay Ciner" desem, bu, patronunuz Mehmet Emin Karamehmet e haksızlık olmaz mı?

Bağlı bulunduğunuz Çukurova Holding, Doğan Grubu'yla kavga ederken, patronunuz Mehmet Emin Karamehmet hakkında en objektif en detaylı haberler VATAN'da yayınlanmadı mı?

Yayınlandı.
Peki bu haberleri, siz beceremediğiniz için mi yaptık zannediyorsunuz?

Yoo. Doğru olduğu için, tarafsız olduğumuz için yaptık.

Yeni gelişmeler olduğunda yine yaparız.

İmzasız bir başyazı yazmışsınız. "Dinle Başbakan" yazı dizisi nedeniyle bize "utanmazlar" diye atip tutmuşsunuz.

Biz halkı dinledik, yazdık diye utanacağız; siz günlerce "cezveyle cinsel taciz tatbikatı, şişme eşek, cansız mankene tecavüz" yazacaksınız, yüzünüz bile kızarmayacak... Öyle mi?

Biz halkı dinledik diye "şantajcı" olacağız, siz günlerce saçma sapan kulisler yazıp, Mehmet Haberal'ı Bedrettin Dalan'ı alternatif lider adayı ilan edip öne süreceksiniz, sonra da "başımız dik" diyeceksiniz.

İttirdiğiniz adamlar bile yazdıklarınıza şaşırmıştır.

Bir daha siyasi spekülasyon yapacaksınız İddaa'cılara danışın. Hiç olmazsa onların yaptiğı işin bir mantığı, matematiği var.

Bir daha da birine utanmaz demeden önce, iki dakika durup düşünün.

Belki daha sonra yazdıklarınızdan utanmazsınız.