BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Varto'da geri dönüşler başladı

Terör olayları nedeniyle boşaltılan köylere geri dönüş yapan vatandaşlar yeniden tarım ve hayvancılık yapmaya başladı.

Abone ol

Muş'un Varto ilçesinde terör olayları nedeniyle boşaltılan köylere geri dönüş yapan vatandaşlar yeniden tarım ve hayvancılık yapmaya başlarken, yaşanan su sıkıntısı için ilçe belediye başkanlığı suçlandı.

Varto ilçesi Taşlıyaka köyü Serçuk mezrasında ikamet eden 15 hane, terör olaylarından dolayı 15 yıl önce terk ettikleri evlerine yeniden dönmeye başladı. Kendilerine betonarme ev yapan ve ekin eken köylüler, mezradaki kaynak suyunun Varto Belediyesi tarafından görülmesine tepki gösterdiler.

Ektikleri fasulye ve patates gibi sebzeleri susuzluktan kuruyan köylülerden Kekil Bingöl (78), 1994 yılında meydana gelen terör olaylarından dolayı mezrada bulunan 15 hanenin boşaltıldığını kaydetti.

Bingöl, "Bizler daha sonra Varto Hürriyet Mahallesi'nde ikamet ettik. Bu geçen süre içerisinde Varto Belediyesi, mezramızdaki suyu İlçe merkezine su götürdüler. Ama suyu götürürken de daha önceden yapılan suyu yazın köylüler tarafından kullanılacağı, kışın ise ilçeye götürüleceği protokolüne uyulmamıştır. Defalarca belediye başkanı ile yaptığımız görüşme netice vermemiştir. Bu mezradan göç eden köylüler köye dönüş yapıyorlar. Çünkü insanlar artık şehirlerde yaşam mücadelesini sürdüremiyorlar. Göç eden insanlar artık köylerine dönerek burada hayvancılık ve tarımcılık yapmaya başladı. Ben 70 yaşında bir insan olmama rağmen bu yazın burada 40 dönüm fasulye ve 7 dönümde patates ektim. Ben bu olaylardan önce burada 5 teneke buğday ektim 100 teneke buğday aldım. Ama Varto Belediyesinin sularımızı almasından kaynaklı su bulamıyoruz. Patates ve fasulyelerim kurudu. Çeşme suyu hortumla suluyorum ama o da fayda vermiyor. Sulama arkımız mevcuttur. Ama suyumuz yoktur. Artık mecburen merkeze gelecek suyun şebekesini kırmak zorunda kalacağım. Biz vatandaşsak devletin bize sahip çıkması gerekmektedir" dedi.

Bu köyde 75 nüfusun hakkı ve yaşantısı olduğunu, eski Belediye Başkanı Demir Çelik'in sularını çalıp götürdüğünü iddia eden Kekil Bingöl, şunları söyledi:

"Bizim suyun tamamını belediye çalıp götürdü. Demir Çelik'e sesleniyorum. Şimdilik bu emeğimizi gelip görsün. Vicdanı varsa gelip bu eziyetimize katlansın. Bizim suçumuz nedir? Çocuğum daha gittiyse benim suçum nedir? Devlet bize sahip çıkmamaktadır. Terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması ile ilgili kanun gereği bize sadece 5 bin lira verdiler. Bunun bin lirasını avukatlar yediler. Başka bize hiçbir tazminat vermediler. Vatandaşlar şimdilik köye dönüş yaparak kendi bağ ve bahçelerini korumak ve kollamak ve kullanmak üzere burada betonarme ve sacdan ev yapıyorlar. Bu 70 yaşıma rağmen imkanım olsa ben de burada bu güzel havada ve ormanlık alanda yaşamak isterim. Bizim sesimizi devletin duymasını istiyorum. Köyümüz ormanlık bir alan olduğu için köyümüzün otlakıyelerini Köy Derneği Başkanı Hakkı Bingöl ve Muhtarımız Niyazi Bingöl, Siirt'ten gelen hayvanlara yatak olarak vermişlerdir. Oysa bu oğlaklar ormana zarar verdikleri gibi köyümüzün girişinde bulunan köprülerimizin yıkılmasına da sebep olmuşlardır. Köyümüze dönmemiz için devletin yardım ellerini ve köye dönüş projesinden yararlandırılmamızı istiyoruz. Bizler tekrar köyümüze yerleşip hayvancılık ve tarımcılık yapmak istiyoruz. Vatandaşız mağduruz. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Dedi.


Varto Belediye Başkanı Gülşen Değer ise, su kaynağının kullanılması ile ilgili iddialar konusunda İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Varto ilçesinde 10 binden fazla insan yaşadığını, yaz mevsiminden kaynaklı tatilciler yüzünden bu sayının arttığını anlatan Değer "Yaz sezonunda hem mevsimsel koşullar, hem de küresel ısınmadan dolayı sularımız azalmış durumdadır. Evet, vatandaşımız orada bostan ekmiş onun emeğine saygı duyuyoruz. Belediye olarak geçmişte belediye başkanlarımızın onlarla hem yazılı hem de sözlü protokollerin takipçisi olacağımızın sözünü vererek elimizden gelen fedakarlığı yapmaya çalışıyoruz. Kaldı ki bir, bir buçuk ay önce kato getirip sulama kanalını açmışız. Onların içme suyunu giderecek şekilde su da vermişiz. Çalışmayı yaptığımızda o sulama kanalı dolu dolu akıyordu. Belki mevsimden kaynaklı suda azalma olabilir. Ama elbette ki köye dönüşleri biz de destekliyoruz. Köyleri yaylaları yakılan vatandaşlarımızın köye dönüş kararı aldıklarında biz de onlar için orda yaşam bulmaları hakkında ne gerekiyorsa yaparız. Şu an bizi şikayette bulunan vatandaşımızın evi de yoktur. Orda olsun saygı duyuyoruz. Şu an iki orda ev yapıldı. Amcamızdır. Böyle bir talebi olmuşsa da biz sıkıntı yaratmamışızdır. Mevsimsel koşullardır. Oradaki mülk sahipleri otlakıyelerini hayvan sahiplerine kiraya verdikleri için depomuza da zarar vermektedirler. İlçemizde hor bir şekilde bir su tüketimi de var halkımızı biraz daha bilinçli olmaya, 50 yıl sonramızı düşünerek çocuklarımızı geleceğini düşünerekten biraz daha dikkatli ve bilinçli su kullanmaya sizin aracılığınızla davet ediyorum" dedi.