BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Van'ın turizm elçileri Almanya'dan

Almanya Eski Federal Milletvekili Michael Jung'un da aralarında bulunduğu heyet, Van Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret etti.

Abone ol

Almanya Eski Federal Milletvekili Michael Jung’in da aralarında bulunduğu 11 kişilik heyet, Van Valisi Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaret etti.

Türk-Alman ilişkilerini geliştirmek amacıyla Doğu ve Güneydoğu’ya gezi düzenleyen ve aralarında Türk işadamlarının da bulunduğu Alman heyet, programlarına Van’dan başladı.

İstanbul’dan uçakla kente gelen heyet, Vali Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaret etti.

Heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Karaloğlu, Van’ın tarihi ve kültürü, ekonomik potansiyeli, coğrafi, sosyo-kültürel değerleri hakkında bilgi verdi.

Van’ın hem bölge hem de Türkiye için önemli bir merkez olduğunu ifade eden Karaloğlu, Van sadece bugün için değil 7 bin yıldır medeniyetler ve kültürlerin geçiş noktası olduğunu kaydetti. Van Gölü'nün İslamiyet ve Hristiyanlık açısından da büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

19 Eylül'de yeni ayin

Akdamar Adası’nda Ermeni Hıristiyanlar ve Ortodokslar için çok önemli ve kutsal bir kilise bulunduğunu da ifade eden Vali,  19 Eylül’de dini bir ayin yapılacağını kaydetti. Vali Karaloğlu, "Bölgede eğitim ve sosyal sorunlarımız var. Tabi altyapıda son 7-8 yıldır bölgede çok ciddi gelişme var. Otoyolların, karayolları standardı üzerine yükseltilmesi için, kırsaldaki köy altyapılarının, içme suyu ve yollarının tamamlanması ile eğitim ve sağlıkta çok ciddi çalışmalar var. Ama hala eğitimde problemlerimiz var. Onları çözmeye çalışıyoruz." dedi.

Turist sayısı 5 kat arttı

2002 yılında Van’a gelen-giden yolcu sayısı 145 bin kişi iken 2009 yılında 746 bine yükseldi. 2010 sonuna kadar ise rakamın 1 milyona çıkarılması hedefleniyor. Kentin tanımı için başta Almanya ve ABD olmak üzere Valilik yurtdışında 10'dan fazla fuara katıldı.

Van'ı çok beğendim

Heyeti kabul ettiği için Vali Münir Karaloğlu’na teşekkür eden Almanya Eski Federal Milletvekili Michael Jung, ilk kez geldikleri Van’ı çok beğendiğini söyledi. Türkiye’yi ve Türk insanını çok sevdiğini ifade eden Jung, Almanya’da başında olduğu sivil toplum kuruluşunun Türkiye’ye özel ilgilerinin olduğunu kaydetti. Almanya’da düzenledikleri politik toplantılar dışında turlar düzenlediklerini, bunların ağırlığının da Türkiye olduğunu kaydeden Jung: “Çünkü Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyidir.” dedi.

Umarım Türkiye AB'ye alınır

Türkiye’nin son yıllarda ekonomisindeki olumlu gelişmelerin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Michael Jung,"Türkiye, dünyanın 7 büyük endüstrilerinden, ekonomilerinden bir tanesidir. Umarım Türkiye AB’ye alınır.” dedi. Jung, "Bu heyet Almanya’ya döndüğünde Van’ın birer tanıtım elçileri olacak.” dedi. Michael Jung, daha sonra ziyaret anısına Alman parlamentosunu tanıtan bir kitap hediye etti. Vali Karaloğlu da Alman milletvekiline Akdamar Kilisesi’nin kristali ile yabancı dilde yayınlanan ‘Van Güzel’ kitabını hediye etti.