BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Van OHAL'i istemiyor

Son dönemde artan terör olaylarının ardından, özellikle Milliyetçi Hareket Partisi'nin OHAL uygulamasını gündeme getirmesi Van'da tepkiyle karşılandı.

Abone ol

Son dönemde artan terör olaylarının ardından, özellikle Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) olağanüstü hal (OHAL) uygulamasını gündeme getirmesi Van'da tepkiyle karşılandı.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, son zamanlarda artan terör olaylarından dolayı şehit cenazeleri gördükçe herkesin yüreğinin sızladığını söyledi. Terör olayları gündeme geldikçe ve yaşandıkça siyasi partilerin ve aydınların da çeşitli görüşler ortaya koyduğunu ifade eden Irak, "İktidar partisine baktığımızda açılımdan söz ederken, muhalefet partilerinden biri açılımın yanlış olduğunu ve teröre cesaret verdiğini iddia ediyor.

Bir diğermuhalefet partisi ise bölgede OHAL uygulamasını istiyor. Aydınlarımıza baktığımızda, onlar da çeşitli tartışmalar içerisindedirler. Ama bir türlü çözüm gelmediğini görüyorum. Bu da bizi endişeye sevk ediyor ve ülkede yaşayan bütün insanların kafasının karışmasına neden oluyor. Bölgede OHAL uygulamasını doğru bulmuyoruz. Geçmişte de böyle bir uygulama yapıldı, sonuç alınmadığı da ortadadır. Kaldı ki OHAL uygulamasında terörle mücadelede başarı elde edilemediği gibi, maalesef bölgedeki yatırımların olumsuz etkilenmesine, sosyal ve kültürel uygulamaların olumsuz etkilenmesine neden olduğunu biliyoruz. Biz tabii ki ekonominin canlanması ve yatırımların artması yönünde çaba sarf ediyoruz. Bölgede yaşayan insanlarımızı, imkanları olanları yatırım yapma yönünde çabalar içerisindeyken, batıdaki işadamlarını da yatırım yapmaları için bölgeye davet ediyoruz. Bu çabalarımız sürerken OHAL ilan edilmesi veya OHAL ilanının teklif edilmesi bile yatırımları olumsuz etkileyecektir. Bunu bir çözüm olarak görmüyoruz. Terörle
mücadele elbette ki yapılmalıdır. Şehit cenazeleri olmamalıdır. Annelerin, babaların yürekleri yanmamalıdır. Çözüm mutlaka getirilmelidir ama ben OHAL'in çözüm olacağına inanmıyorum" dedi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli'yi sevdiğini ve böyle bir teklifin yapılmasına şaşırdığını söyledi. Kandaşoğlu, "Son günlerde artan terör olayları hepimizi gerçekten üzmektedir. Bu bölgede yaşayan insanlar olarak bu sıkıntıların, bu sorunların bu şekilde devam etmesi özellikle bu insanların, gençlerin ölmesi bizi kahrediyor. Biz her gün bu acıları yaşıyoruz" dedi.
Ekonomik gelişmelerin hızla devam ettiğini ve Türkiye'nin sürekli büyüdüğünü de kaydeden Zahir Kandaşoğlu, "Biz ekonomik gelişmeler için çalışırken birileri kalkıp, 'Doğu Anadolu Bölgesi'nde OHAL ilan edelim' diyor. Benim mantığım bunu almıyor. Bu çağda, bu ortamda böyle bir teklif geliyorsa ne diyebilirim? Önceki dönemde OHAL uygulaması bu memlekete ne fayda getirdi? Biz bu bölgede OHAL uygulamasının acısını yaşıyoruz. Tarım ve hayvancılığın bitme sebebi de OHAL uygulamasıdır. Genelkurmay Başkanı'mız da OHAL uygulamasını istemediklerini söylüyor. Bu ülkenin geleceğini düşünen bir insan, kesinlikle OHAL cümlesinden bahsedemez. OHAL faturası bu ülkeye çok büyük oldu. Bence OHAL uygulaması 12 Eylül Darbesi'nden daha fazla bu ülkeye zarar vermiştir" şeklinde konuştu.