BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.410,05
HABER /  GÜNCEL

Van depreminde ölenlerin sayısı 570'e yükseldi

Son 24 saatte iki kişinin daha enkaz altından sağ kurtarıldığı Van'da, binlerce arama kurtarma çalışanının mücadelesi sürüyor. Yardım akışı ise hız kazandı.

Abone ol

Van'da beş gün önce meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 570'e yükseldi.

Binlerce arama kurtarma görevlisinin günlerdir sürdürdüğü mücadele sonunda, son 24 saatte iki kişi daha sağ olarak kurtarıldı. Bu şekilde sağ kurtarılan depremzedelerin sayısı 187'ye yükseldi.

Erciş ilçesinde Sevgi Apartmanı'nda arama-kurtarma çalışmalarına ağırlık veren ekipler, 13 yaşındaki Ferhat Tokay'ı gece geç saatlerde enkazdan sağ çıkarmayı başardı.

Tokay, ilk müdahalenin ardından helikopterle Van'a götürüldü.

Bundan sekiz saat kadar önce, yine Erciş'te 18 yaşındaki İmdat Padak'a ulaşılmıştı.

Depremde yaralanan 2.555 kişi çeşitli illerdeki hastanelerde tedavi görüyor.

Ancak enkaz altında hala yüzlerce kişi olmasından endişe ediliyor.

1 milyon nüfuslu Van'da onbinlerce kişi ise evsiz kalmış durumda.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na göre, Van'da 5.739 hasarlı-oturulamaz bina (8.026 hane), 4.882 hasarlı-oturulabilir bina (7.660 hane) tespit edildi.

Yetkililerin "hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir" açıklaması göz önüne alındığında, geçici barınağa ihtiyaç duyanların sayısı 60 bini buluyor olabilir.

Depremden bu yana, bölgede büyüklükleri 4-5 arasında değişen 95; 5-6 arasında değişen 6 adet olmak üzere, toplam 1139 artçı sarsıntı meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlı Kandilli Rasathanesi, Pazar günkü depremden sonra, bu büyüklükte bir depremde ölü sayısının 500 ile bin arasında olabileceği tahmininde bulunmuştu.

Rasathanenin 7,2 olarak açıkladığı depremin büyüklüğünü AFAD ise Salı günü 6,7 olarak vermiş, resmi kurumun kendileri olduğunu kaydetmişti.

Yardımlar artıyor

Bölgeye yardımlar için Başbakanlık tarafından 13 milyon TL ödenek gönderilirken, başbakanlığın açtığı yardım kampanyasında 17 milyon TL nakdi yardım toplandı.

Depremnedeniyle 12 ülke ve iki uluslararası kuruluş da bölgeye yardım sevkediyor. Bu ülkelere ait uçaklar Türkiye'ye ulaşmaya başladı.

Birleşmiş Milletler adına 200 çadır ve 20 soba getiren uçak da, Erzurum Havalimanı'na indi; malzemeler Van'a sevkedildi.

Van'da sıcaklığın düşmesiyle birlikte başlayan kar yağışı depremzedelerin yaşam koşullarını zorlaştırıyor.

Soğuk hava nedeniyle çadırlarda kalan bazı kişilerin, hasarlı olmasına rağmen evlerine geri döndüğü bildiriliyor.

Meteoroloji yetkilileri, elverişsiz hava koşullarının üç gün boyunca süreceğini açıkladı. Van'da yağışların etkisini artırarak devam edeceği, hava sıcaklığının bölge genelinde 2 ila 4 derece azalacağı bildirildi.

En yüksek sıcaklıkların önümüzdeki hafta boyunca tek haneli rakamlarda seyretmesi bekleniyor. Gece sıcaklığı ise zaman zaman 0'ın altına düşüyor.