BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,68
ALTIN 2.407,38
HABER /  GÜNCEL

Deprem sigortasını en çok ödeyen il

Van’da meydana gelen depremin ardından deprem sigortası yani DASK gündeme oturmuş durumda

Abone ol

Konutların sadece yüzde 9'unun sigortalı olduğu bu ilde 100 metrekarelik bir evin deprem sigortası primi yılda 101 lira. Buna bina ve yenileme indirimleri de eklendiğinde fiyat 63 liraya kadar iniyor.

Peki Türkiye'de hangi ilde kaç liraya deprem sigortası yaptırılabiliyor? Deprem sigortası primi tabii ki illerin deprem riskine göre belirleniyor. Buna göre İstanbul gibi 1'inci dereceden deprem bölgesinde bulunan iller en yüksek primi ödüyor. Rakam risk azaldıkça azalıyor.

KARAMANLI 4 KAT AZ ÖDÜYOR

Türkiye'de en pahalı deprem sigortası 100 metrekarelik bir evin 144 liraya sigortalanabildiği İstanbul'da yapılıyor. İstanbul'u, İzmit, İzmir, Muğla gibi yine birinci dereceden deprem bölgesinde bulunan 34 il izliyor. Bu iller de 100 metrekarelik evini sigortalatmak için 139 lira yıllık prim vermek zorunda. Evin büyüklüğü artarsa ödenecek prim de artıyor. Uşak, Afyon, Kütahya ve Antalya gibi ikinci derecede deprem bölgesindeki vatandaşların primi ise 101 liraya iniyor.

Toplam 22 adet olan bu iller arasında son depremin yaşandığı Van da var. Mersin, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi illerin yer aldığı üçüncü derecede risk altında bulunan 13 il ise aynı metrekarelik evleri için yıllık 58 lira ödüyor. Dördüncü derecede riskli bölgede bulunan 9 il 42 lira, Türkiye'nin deprem riski açısından en şanslı illeri olan Karaman ve Aksaray ise sadece 35.9 liraya deprem sigortası yaptırabiliyor.

ÖDEMELER İKİ HAFTA İÇİNDE BAŞLIYOR

Öte yandan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, depremin ardından Van'da sigorta ödemelerinin 2 hafta içerisinde başlayacağını belirterek, Van'da poliçe sahiplerinin yüzde 50'sine ödeme yapılmasının beklenebileceğini bildirdi. Selamet Yazıcı, Van'daki 84 bin konuttan 7 bin 318'inin sigortalı olduğunu, bunun da yüzde 9 sigortalılığa tekabül ettiğini, rakamın oldukça düşük kaldığını ifade etti.

Yazıcı, Van'ın, yüzde 15 olan Doğu Anadolu Bölgesi ortalama sigortalılık oranından epey geride olduğunu söyledi. Erciş'te bin 303, Edremit'te ise bin 145 poliçe bulunduğunu bildirdi.