BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,71
ALTIN 2.509,76
HABER /  DÜNYA

Vali, polisin eylemcilere müdahalesini değerlendirdi

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Taksim Gezi Parkı göstericilerine polisin müdahalesini değerlendirdi. Turhan, "Gaz, harekete katılan vatanda...

Abone ol

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Taksim Gezi Parkı göstericilerine polisin müdahalesini değerlendirdi. Turhan, "Gaz, harekete katılan vatandaşlarla polisin karşı karşıya gelmesini engellemek için son çaredir. Gaz etkili olmazsa polis copla devreye giriyor. Gaz müdahalesi en hafif müdahalelerden birisidir" dedi.
Vali Ahmet Turhan, Balıkesir’de basın temsilcileri ile bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Vali Turhan, Gezi Parkı protestolarıyla alakalı, "Önemli bir süreç yaşıyoruz. Halkımızın huzur ve güvenliğe ihtiyacı var. Bu ülkenin huzurunu, kalkınmasını istemeyen özellikle dış güçler boş durmuyor. İnşallah büyük şehirlerimizde huzur tekrar sağlanacak. Özellikle çevre konusunda hassasiyeti olan vatandaşlarımızın bir tepkisi oldu. Basın açıklamaları ve mitingler demokrasilerde halkın temel haklarından birisidir. Sürekli basın açıklaması yapan marjinal gruplara bir fırsat doğdu. İyi niyetli vatandaşlarımızın heyecanı ile o topluluklar oluştu. Balıkesir halkına teşekkür ediyorum. Bu tür yürüyüşleri en az sıkıntı ile atlatan Balıkesir olmuştur" dedi.

CHP’Lİ VEKİL İLE DİYALOĞUNU ANLATTI
Balıkesir’de Taksim Gezi Parkı protestosuna katılan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve CHP Balıkesir İl Başkanı Muzaffer Mavuk, protesto gerçekleştiren kalabalık ile yürümüş ve Kuvayi Milliye Müzesi önünde polisin kurduğu barikatta emniyet güçlerinden yürümelerine izin verilmesini istemişlerdi. Vali Ahmet Turhan’ı arayarak yürüyüş için ricada bulunan Milletvekili Namık Havutça’nın girişimleri esnasında olaylar çıkmış ve barikat yıkılmıştı. Vali Ahmet Turhan, yaşanan olayları ve CHP Milletvekili Havutça ile görüşmesini basın mensuplarının soruları üzerine değerlendirdi.
Vali Turhan, "O gün de 3 bin kişilik bir topluluk ve önünde de milletvekillerimiz ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerimiz vardı. Ben de olayları MOBESE’den izliyorum. İyi niyetli vatandaşlarımız olmasına rağmen, topluluğun içinde marjinal gruplar vardı. Örgüt niteliğinde dediğimiz gruplar vardı, ama vatandaşlarımız bunun farkında değildi. Biz sayın vekilimize olayın bu şekilde olduğunu ve provokasyonun olabileceğini, mümkünse o güzergahı kullanmamalarını istedik. Yine aynı partinin il başkanı ile görüştüm. Ancak vekilimiz topluluğu durduramayacağını, o yerden yürümek istediklerini bildirdi. Düşündüğümüz gibi oldu. Amaç parti binasına yönelik bir hareketti. Tabii daha sonra vekilimiz de oradan ayrılmak zorunda kaldı. Polisimiz sağduyulu ve sabırlı davrandı. Ben halkımızın metanetini ve yaklaşımını takdir ediyorum. Kısa sürede katıldığı eylemin içinde marjinal grupların olduğunu fark etti. Amacın sadece doğa ve yeşil olmadığını fark etti" şeklinde konuştu.

VALİ TURHAN’DAN GAZ AÇIKLAMASI
Gösteri ve yürüyüşlerin demokrasi içinde yer aldığını söyleyen Vali Ahmet Turhan, kimsenin cam kırarak, otobüs durağı yakarak hak arama lüksüne sahip olmadığını kaydetti. Vali Turhan, "İnsanlar kırmadan, dökmeden basın açıklaması yapacak. Tabii ki vali olarak, emniyet olarak bizim görevimiz halkın huzur ve güvenliğini sağlamaktır. Kişiler camlarını kırarak, otobüs duraklarını yakarak ben hak arıyorum deme lüksüne sahip değildir. Oradaki otobüslerin, polis araçların parasını halkımız ödüyoruz. Halka zarar vererek doğa korunabilir mi? Yasalar çerçevesinde her grubun, derneğin miting yapma özgürlüğü vardır. Toplumsal olaylarda en çok tecrübesi olan valilerden biri benim. Yüzlerce toplumsal olayı yönettim. 70-80 binlik kalabalıkların kontrolsüz hareketlerini yönettim. Toplumsal olaylarda en hafif müdahale şekli uyarıyorsunuz ve suyla müdahale ediyorsunuz. İkinci hafif şekli gazla müdahaledir. Gaz, mitinge katılan, harekete katılan vatandaşlarla polisin karşı karşıya gelmesini engellemek için son çaredir. Gaz etkili olmazsa polis copla devreye giriyor. O zaman göstericiler zarar görüyor. Gaz müdahalesi en hafif müdahalelerden birisidir. Birincisi suyla müdahaledir, ikincisi gazla müdahaledir. Zaten olaylarda da topluluk önünde olan kişilerle ben de görüştüm. Ancak iyi niyetli olmayan marjinal kişilerin hedefleri bellidir, amaçlarına ulaşamadılar. Bundan sonra da fırsat vermeyeceğiz" dedi.
(İHA)